Gestrest gras = gestrest paard!

Gepost: 11-10-2019 - Categoriën: Blog , voeding

Hoe vaak hoor je niet dat (snel) hoefbevangen paarden en pony’s op een korte weide gehouden worden zodat ze niet te veel gras binnen krijgen? Is zo min mogelijk gras binnen krijgen dan de oplossing om hoefbevangenheid te voorkomen?

Fructaan

Intussen weten we dat van de suikers in gras voornamelijk fructanen de boosdoener zijn als het gaat om het veroorzaken van hoefbevangenheid. Helaas blijkt dat minder gras opname (in kilo’s per dag) niet per se minder fructaan opname hoeft te betekenen. De staat van het gras op het moment dat het gegeten wordt is veel belangrijker dan de hoeveelheid gras op zich.

STRESSSS

Als het gras op wat voor manier dan ook gestrest is, bijvoorbeeld door droogte, kou, te weinig voedingsstoffen of te kort afgegraasd worden, kan de geproduceerde fructaan niet gebruikt worden voor groei (het omzetten in vezels). Gras maakt fructaan aan zolang er overdag genoeg zonlicht is. ’s Nachts wordt dit fructaan omgezet in vezels, waardoor het fructaan ’s ochtends vroeg vrijwel op is. 

Echter, dit is enkel het normale patroon in gunstige omstandigheden. Als er ’s nachts vorst is, kan de omzetting niet plaats vinden en blijft het fructaan hoog. Als er wel zon is, maar geen water om mee te groeien, blijft het fructaan hoog (warme, droge zomers). Jong en/of kort gras is constant bezig met groeien en maakt dus veel fructaan aan, wat tijdens koude nachten niet altijd omgezet kan worden. Dat is waarom fructaan niveaus doorgaans het hoogst gemeten worden in de lente. 

Alleen geldt hetzelfde voor gras wat kort gemaaid gehouden wordt of kort afgegraasd wordt door paarden, dit blijft zijn best doen om te groeien en kan dus midden in de zomer nog steeds net zo hoog in fructaan zijn als het jonge gras in de lente was. De stengel, dicht bij de grond, is namelijk de opslagplaats voor fructanen, zodat het blad kan groeien. Zeker als er veel zon is en weinig water, wat de groei ook nog eens belemmert, kan het fructaan niveau in de stengels erg hoog oplopen. 

Ook bemesting heeft effect op de groei van het gras, onbemest land met weinig voedingsstoffen in de bodem zou minder groei en meer fructaan kunnen betekenen dan goed bemest land.

Nog even samengevat:

  • Gras heeft stress op het moment dat het niet kan groeien als het dat wel wil
  • Zonder zon worden er ook geen suikers geproduceerd, het gras is dan in ‘rust’
  • In de lente is er altijd wat stress, omdat de zon volop schijnt maar de nachten nog te koud zijn om goed te kunnen groeien
  • Zonder water en voedingsstoffen kan er geen groei plaatsvinden of krijg je uiteindelijk zelfs dood gras of een land dat wordt overgenomen door onkruid. Dat is pas stress!
  • Paarden eten alles waar ze bij kunnen, dus elk vers grassprietje verdwijnt onmiddellijk
  • Combineer deze factoren, en het gras krijgt geen enkele kans! Stress betekent fructaan, juist wat we willen voorkomen bij onze hoefbevangen pony’s…

Van een kale of korte wei, worden veel paarden niet blij…

Het is dus ook niet gek dat veel paarden met insulineresistentie, hoefbevangenheid of andere metabole problemen helemaal niet zo gelukkig worden van een kortgegraasd landje. In de ervaring van HorseComplete test gestrest gras eigenlijk altijd negatief bij het paard!

Hoe dan wel?

Er komt dus meer kijken bij goede voeding van een hoefbevangen-gevoelig paard dan enkel en alleen de gras inname van het paard beperken. Gras dat goed groeit en gezond gehouden wordt is ook gezonder voor het paard. Wil je je paard wel op de wei zetten, maar de fructaan inname beperken? Dan moet je, naast de weide gezond houden, goed letten op de weersomstandigheden en het tijdstip van de dag dat het paard de wei op gaat. De hoeveelheid gras beperken kan door middel van omweiden, strookbegrazing of een graasmasker, die het gras zelf niet aantasten. Is het gras nog maar 8-10 cm lang? Dan kun je je paard beter op een ander stukje land zetten. Bij een lengte van 15-20 cm is het gras weer ‘veilig’ genoeg.

 

Geschreven door Anouk Wiertz & Jente Driessen

 

Meer lezen:

https://thehorse.com/111768/spring-grass-safety/

https://thehorse.com/150600/pasture-sugars/

http://extension.udel.edu/equine/2014/04/12/pasture-associated-laminitis-be-aware-of-the-risks-in-spring-2/

Delen