Kruiden zijn niet onschuldig

Gepost: 13-02-2020 - Categoriën: Blog

Kruiden zijn fantastisch om in te zetten en kunnen veel problemen bij paarden en pony’s oplossen. Het is een natuurproduct en vaak ook biologisch geteeld, maar ondanks dat zijn ze niet onschuldig of onschadelijk! Kruiden kunnen een paard ook ziek of lamlendig maken, zelf dokteren met kruiden wordt daarom afgeraden!

 

Waarom?

Stel een paard zit vol met afvalstoffen en je gaat daar een specifieke detox kruidenmix voor inzetten, dan kun je verschillende nare reacties krijgen. Bijvoorbeeld lichamelijke, zoals bulten op de huid (soms niet te voorkomen), dikke benen, stijve en verzuurde spieren of mentale reacties zoals lusteloosheid, sloom of geïrriteerd zijn. Maar er zijn ook nog heftigere reacties zoals buikkrampen die je uiteraard wil voorkomen. Vaak wordt er dan mariadistelzaad gebruikt met wel 10 tot 20 gram per dag en dat is een behoorlijk heftig kruid om ineens in te zetten. Het kan ook op een zachtere manier.

 

Waarvoor?

Hoe weet je nou voor welk orgaan of welk proces het paard hulp nodig kan hebben van een kruid? Maag, darmen, lever, nieren of milt of een combinatie van deze organen? Of is het zelfs zo dat als je kruiden inzet voor de lever, dat de nieren ook hulp nodig hebben om het ontgiften aan te kunnen? Misschien heeft het paard wel hulp nodig met de spijsvertering om weer een juiste balans te krijgen? Het zou zo ook een hormonaal probleem kunnen zijn, en dan? Misschien is het paard wel ziek en heeft het Cushing of Lyme? Wat dacht je van pijn en artrose? Hoe weet je dat nou, volgens je intuïtie?

 

Kruiden in paardenvoer

Tegenwoordig worden er door veel paardenvoederfabrikanten kruidenmengsels verkocht of al standaard door het voer gemengd met een vaste samenstelling ter verbetering van de gezondheid van het paard. De meningen in de voedingssector over het gebruik van kruiden op deze manier zijn verdeeld en het gezondheidsaspect ervan wordt ter discussie gesteld.

 

Hoe lang?

Kun je wel een lange tijd achter elkaar dezelfde (combinatie) kruiden gebruiken? De ene zegt ja, want de paarden halen eruit wat ze nodig hebben en de andere zegt, absoluut niet! Kruiden mag je maar inzetten voor een periode van maximaal 4 tot 8 weken afhankelijk van het kruid en er daarna met dat kruid stoppen. Kruiden kunnen namelijk ook een nadelig effect op het paard hebben op langere termijn, zoals pijn in de maag.

Er zijn een aantal kruiden die je maar voor korte duur (max 4 a 5 weken) of in kleine hoeveelheden kunt geven vanwege de krachtige of specifieke werking. Denk hierbij aan tijm en salie. De meeste kruiden verliezen juist weer bij langduriger gebruik hun werking.

Ook kun je je afvragen of die bepaalde combinatie van kruiden wel geschikt is voor jouw paard? Weet jij hier antwoord op of wat is jouw mening? Bij HorseComplete wordt elke kruidenmix individueel op het paard uitgemeten, waardoor je antwoord krijgt op deze vragen. Deze unieke kruidenmixen zijn voldoende voor ongeveer 5 weken, want de ervaring is dat het paard er daarna genoeg van heeft en behoefte heeft aan een andere combinatie.

 

Gezond of niet?

En dan het gezondheidsaspect. Over bijvoorbeeld knoflook, boekweit en zeewier wordt gezegd dat het gezond is en wordt daarom veel verkocht in ruitersportwinkels. Maar verschillende voedingsdeskundigen hebben vastgesteld dat deze producten juist toxisch(giftig) of belastend zijn voor het merendeel  van onze paarden en adviseren deze niet te geven. Blijkbaar moeten we ook zelf heel goed nadenken over wat we onze paarden geven en waarom! Lange tijd veel knoflook voeren kan bijvoorbeeld leiden tot bloedarmoede. En ook voor veel paardenvoeding geldt dat er ingrediënten of bestanddelen in kunnen zitten die het paard alleen maar belasten in processen in plaats van voeden of helpen.

 

In en om de wei

Buiten de grote verscheidenheid aan gezonde kruiden voor paarden, bestaan er meer dan 100 verschillende soorten kruiden, planten en bomen in Nederland die giftig zijn voor onze geliefde viervoeters. Sint Janskruid is hiervan een van de bekendste en bomen zoals de Esdoorn, Taxus en de Eik zijn tevens erg giftig. En het staat prachtig in de weide, maar het Boterbloempje en de Klaproos zijn helaas geen voer voor paarden!

 

Giftige planten herkennen of niet?

Als er giftige planten in of om de wei staan slaan de paarden deze vaak gewoon over tijdens het grazen, want ze zijn erg kieskeurig. Paarden zijn verzamelaars en heel selectief in het vinden van de juiste voeding, mits voorradig. Waar het fout kan gaan is als er giftige planten in het ruwvoer terecht komen of als het gehakseld aangeboden wordt, want dan kunnen de paarden ze niet meer onderscheiden. Of wanneer er overal zaden of bladeren verspreid worden door de wind zoals van de Esdoorn, waarbij ook de dood het gevolg kan zijn.

Paarden worden ook minder kieskeurig als ze honger hebben of op een paddock of weide staan waar niets te eten staat en dan van andere planten gaan eten die niet goed voor ze zijn. Een paard moet minimaal 14 tot 16 uur per dag ruwvoer kunnen eten (en nog tijd hebben om te slapen), want daarop is hun spijsvertering ingesteld. Als hun maag en darmen even geen vulling hebben ervaren ze dus al honger. They have the need to eat!

 

Selectie van veilige kruiden

De kruiden die wij van HorseComplete gebruiken in onze kruidenmixen hebben zich in de loopt der jaren vanzelf geselecteerd. Het zijn grotendeels inheemse kruiden (Europa) en bijna altijd veilig om te geven. Uitzonderingen hierop zijn drachtige en zogende merries, paarden met maagproblemen en bij bepaalde ziekten.

 

Drachtige of zogende merries

Er zijn veel kruiden die bij drachtige of zogende merries niet gegeven moeten worden of in hele kleine hoeveelheden, zoals basilicum, peterselie, citroenmelisse, madeliefjes, monnikspeper, salie, tijm en kaneel. Het kan zorgen voor vroeggeboorte of  weeën opwekken. Sommige kruiden hebben zelfs invloed op de groei van de vrucht, zoals duivelsklauw, en zouden misvorming kunnen veroorzaken.

 

Conclusie

Er zijn gelukkig veel fytologen, voedingsdeskundigen en holistische artsen met kennis van voeding en kruiden die jou meer kunnen vertellen. Of je maakt het nog specifieker door de voeding en kruiden voor jouw paard individueel uit te laten meten door HorseComplete, dan weet je wat je geeft en waarom.

Mocht je kruiden willen gaan voeren aan je paard, denk goed na over welke kruiden je gaat geven, waarvoor en hoelang en vraag advies bij een professional.

Geschreven door Jente Driessen van HorseComplete

Delen