Maagzweren bij paarden

Gepost: 11-12-2019 - Categoriën: Blog

Maagzweren komen volgens verschillende studies vaak voor: 10% bij paarden die niet werken tot 50-90% bij paarden die wel of zelfs heel intensief werken. Dat betekent dat op de gemiddelde stal misschien wel de helft van de paarden een vorm van maagzweren heeft! Nou zijn er meestal niet bij de helft van de paarden ook symptomen op te merken, kleine maagzweren kunnen ongemerkt ontstaan en weer verdwijnen. Er ontstaan problemen wanneer ze veel oppervlakte in beslag nemen of te diep worden, ze kunnen dan zeer hardnekkig zijn. Hele diepe maagzweren die flink geïnfecteerd zijn kunnen de maagwand zo erg beschadigen dat er een gaatje ontstaat en de maaginhoud naar de buikholte lekt, wat tot de dood zou kunnen lijden. Maagzweren zijn dus zeker niet onschuldig!

Er zijn een heleboel risicofactoren die maagzweren in de hand kunnen werken: voeding, management, stress, pijn. Paarden die te weinig hooi en/of te veel krachtvoer krijgen, te lang zonder ruwvoer staan (stro kan ook ruwvoer zijn), veel alleen staan of juist op een drukke stal of in een kudde met veel verandering, vaak op transport/wedstrijd gaan, pijn van het zadel, een blessure of verkeerd getraind worden. Wanneer één van deze factoren aanwezig is valt het natuurlijk nog wel mee, stapelen meerdere dingen zich op, heb je het perfecte recept voor het ontstaan van maagzweren. Daarmee ligt de oplossing voor het genezen (en voorkomen) van maagzweren in eerste instantie in het wegnemen van zo veel mogelijk van deze risicofactoren. De behandeling van maagzweren moet compleet zijn, alleen het voer veranderen of alleen medicatie gaan geven is niet genoeg.

Symptomen van maagzweren zijn uiteenlopend: gevoelig op de singelplek en bij het aansingelen, drukpijn op de rug, vermageren of niet kunnen aankomen, niet graag eten van krachtvoer, speekselen, tanden knarsen, flehmen en/of gapen na het eten of tijdens het werk, niet goed verteerde mest en koliek-achtige klachten. Ook chagrijnig gedrag of niet graag willen bewegen kunnen hierbij horen.

Een officiële diagnose mag natuurlijk alleen gesteld worden door een dierenarts en de enige manier om maagzweren écht te bevestigen is via een maagscopie. We kunnen bij een kruidenmeting wel een vermoeden krijgen van maagzweren door de keuze van kruiden en supplementen. Ook Mastic Horse Treatment zit in de testset, welke bij zo’n vermoeden dan ook vaak in combinatie gekozen wordt. Bij de goede combinatie van kruiden en eventueel Mastic Horse zien we een verandering in de externe symptomen (die misschien van te voren niet duidelijk wezen op maagzweren of niet opgemerkt waren) wat het vermoeden bevestigd.

Hier is een lijstje met kruiden die we bij HorseComplete in het assortiment hebben die helpen met maagproblemen of daarbij kunnen ondersteunen. Erachter tussen haakjes vind je manieren waarop deze kruiden onder andere ondersteuning bieden (dit zijn niet alle werkingen/toepassingen).

Anijszaad (kramp/koliek, eetlust, darmflora en darmweerstand, vertering), basilicum (kramp, eetlust, darmflora en darmweerstand, vertering, stress), braamblad (weerstand, ontstekingsremmen, ontgiften, ontzuren), dille (kramp/koliek, eetlust, darmflora), frambozenblad (weerstand, ontstekingsremmen, ontgiften, vertering), heemstblad (weerstand, ontgiften, slijmvlies, darmflora), kamille (weerstand, ontstekingsremmen, slijmvlies, darmflora, vertering, ontzuren, stress), mariadistel (eetlust, vertering, ontstekingsremmen), pepermunt (kramp/koliek, eetlust, vertering, ontstekingsremmen, maagzuur neutraliseren, stress), rozemarijn (kramp, vertering, ontstekingsremmen, stress), salie (ontgiften, ontstekingsremmen, weerstand), tijm (weerstand, ontgiften, eetlust, kramp, darmflora, vertering), venkelzaad (darmflora, vertering, ontstekingsremmen), weegbree (vertering, eetlust, ontgiften), zoethout (kramp, ontstekingsremmen, ontgiften, beschermt maag, slijmvlies).

Zoals je kunt zien zijn de werkingen zeer uiteenlopend. Maagzweren worden in de literatuur beschreven als een syndroom – maagzweren bij het ene paard kunnen dus op een volledig andere plek in de maag met een andere oorzaak voorkomen dan bij het andere paard. De locatie, de oppervlakte, de diepte en de hoeveelheid infectie (ook in de maag zitten bacteriën!) maken verschil voor de behandeling. Daarom heeft het geen zin om zomaar wat kruiden uit te zoeken en te gaan geven. Kruiden werken ook in combinatie met elkaar, de ene mix kan zich dus toespitsen op een bepaald effect, de andere mix heeft een bredere werking. We zien uit ervaring dat paarden met maagzweren ook kruiden kiezen die effecten hebben op de darmen en darmflora plus het remmen van ontstekingen en het ontgiften en ontzuren van het lichaam.

Even wat dieper in op Mastic Horse Treatment, geschreven door het team van Mastic Horse:

Wat is Mastic Horse Treatment en wat maakt het zo bijzonder:

Mastic Horse biedt met Mastic Horse Treatment een nieuw en uniek product aan wat te gebruiken is bij maag en darmproblemen bij paarden en de darmgezondheid bevorderd. MHT is een 100% natuurlijk product met een historie van Mastiha van eeuwen terug. MHT bestaat uit Mastiha hars (in poedervorm) en inuline van de cichorei wortel. Mastiha staat al eeuwen lang bekend staat om zijn gunstige werking op het maag/darm stelsel en vele andere positieve invloeden op het lichaam. Deze Mastiha hars (uit een unieke locatie in Griekenland, het eiland Chios) heeft een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Inuline draagt bij aan een goede darmflora. MHT laat de pH-waarde van de maag van het paard ongemoeid en is daarnaast geheel dopingvrij. 

Ervaringen Mastic Horse Treatment in de praktijk:

Ervaringen van gebruikers zijn erg belangrijk voor ons. Ieder paard heeft zijn eigen problemen. Toch blijkt dat Mastic Horse Treatment voor veel problemen een oplossing biedt. Denk hierbij aan: mager blijven, gevoeligheid bij het aansingelen, grove of juist slappe mest en koliek. Vaak geven deze problemen een indicatie van maagzweren, welke succesvol met Mastic behandeld kunnen worden. Ook andere problemen zoals drukpijn op de rug onder de zadel, gevoelige huid, slechte conditie of gezondheid en stramheid bij het trainen kunnen met MHT opgelost worden, wanneer dit vanuit de maag en darmen voortkomt. Allerlei vage klachten verdwijnen wanneer je de darmgezondheid herstelt en de darmflora weer in balans is. 

Veel gehoorde opmerkingen zijn:

“Paarden zijn na ca. 6 weken volledig hersteld van hun maagzweren na een kuur van MHT”; “Zorgt voor opname van mineralen en voedingsstoffen in het reguliere voer”; “Wondermiddel, te gebruiken bij allerlei klachten”; “Preventief te gebruiken als maagbeschermer bij stressmomenten zoals wedstrijden, bezoek hoefsmid, krappe stal, verhuizing”; “Goed te combineren met andere producten” 

“Geen bijwerkingen”; “Voordelige prijs; “Beter eetgedrag”; “Dopingvrij”.

Kennis en ervaringen:

Wetenschappelijke onderzoeken op het gebied van Mastiha zijn er in grote getale te vinden op internet. Rapporten van over de hele wereld geven aan dat de therapeutische voordelen die bij mensen worden waargenomen ook bij paarden worden gerepliceerd. Het is met succes gebruikt bij paarden met maagzweren, waar conventionele geneesmiddelen niet effectief of langdurig zijn geweest. Onderzoeken en observaties van eigenaren van paarden die Mastic Horse Treatment hebben gegeven, wijzen erop dat een consistent patroon zichtbaar wordt tussen 3 en 21 dagen na het begin van de behandeling (zelfs bij paarden waar geen duidelijke gezondheidsproblemen bekend waren). Kortom, Mastic Horse Treatment, uniek in zijn soort!

De ervaring van HorseComplete

Sinds dat wij Mastic zijn gaat testen tezamen met onze kruiden, zijn we tot de ontdekking gekomen dat MHT in gevallen van paarden en pony’s met  heftigere maag en/of darmproblemen erg baat hebben van een combinatie van de juiste kruiden met MHT. Uiteraard in combinatie met het aanpassen van het voer en het aanpassen van het management van het paard waar nodig. Zo krijgen we een behandeling die echt bij het paard past en die niet alleen symptoombestrijding is!

Geschreven door Anouk Wiertz & Jente Driessen in samenwerking met Mastic Horse Treatment

Delen