Alles over zout voor paarden

Alles over zout voor paarden

- Categories : Blog , mineralen

Er komen weer een paar warme dagen aan! Een paard verliest veel meer mineralen d.m.v. zweten dan mensen, deze moeten via het rantsoen aangevuld worden. Een paard kan immers niet kiezen voor een zakje chips of om wat extra zout over zijn avondeten te doen. Daarnaast zweet het paard al bij lagere temperaturen dan wij: de fermentatie van hun ruwvoer zorgt voor veel warmteproductie, boven de 25 graden zijn paarden al actief bezig met afkoelen. Als paarden veel zweten door de training of geen balancer of vitamine of mineralen brokje krijgen kun je bij 20+ graden al zout gaan bijvoeren. Ze zijn dan niet drijfnat, maar zweten wel een klein beetje de hele dag door. Ook dat zorgt voor verlies van mineralen.

Aanvullen kan op meerdere manieren, over het normale voer, met een liksteen of gewoon het los aanbieden van zout, door een waterbak of in een emmertje. Net als wij zelf zin in zout krijgen voelt een paard aan wanneer het zout nodig heeft, dit zullen ze zeker zelfstandig opnemen als het beschikbaar is. Er zijn enkele paarden die zout erg lekker vinden en het blijven eten, dan kun je het beter niet onbeperkt geven. 

  • Pony tot 250 kg: 2-5 gram
  • Pony tot 450 kg: 3-10 gram
  • Paard tot 700 kg: 5-15 gram
  • Paard boven 700 kg: 5-20 gram

De minimale hoeveelheden is wat het paard op een normale dag nodig heeft, het voer wat gegeven wordt kan al in deze behoefte voorzien. Op warme dagen, zeker als het paard ook werkt en meer zweet, kan de behoefte tot 3 maal zo hoog zijn. Zorg dat je paard op dagen dat de temperatuur boven de 25 graden uit komt in ieder geval de beschikking heeft over de hoogste hoeveelheid. Voer je het door het voer, geef dan niet direct de hoogste hoeveelheid, maar geef de basis behoefte en laat het paard kiezen of het meer wil hebben.

Een liksteen wordt vaak gebruikt, maar deze zijn niet altijd even praktisch. Het paard moet er bijvoorbeeld heel lang aan likken om tot 10 gram zout te komen. Los of opgelost zout is makkelijker op te nemen. Zorg altijd voor voldoende drinkwater, dus bij oplossen in een waterbak ook altijd een bak water zonder zout aanbieden.

Soort zout is ook nog belangrijk: standaard tafelzout bevat jodium. Mensen hebben vaak een jodiumtekort in hun rantsoen waardoor dat aan het zout en brood werd toegevoegd. Bij paarden is dat absoluut niet zo, die wil je dus zeker geen extra jodium voeren. Het ene zout is het andere niet, standaard zout heeft alleen natrium en chloride, andere mineralen zitten er niet in. Ook die zijn belangrijk om aan te vullen! Kies bijvoorbeeld voor Keltisch zeezout, wat een breed scala aan mineralen bevat. 

 

Anouk & Jente van HorseComplete

Share this content