Dat moet je wel geloven en dat moet wel wat beloven!

Dat moet je wel geloven en dat moet wel wat beloven!

- Categories : Blog

 Krijgt jouw paard het beste voer wat er is van een groot en bekend merk, maar wil het niet helemaal lekker? Vage klachten, blessures, te heet en gestrest of juist geen energie en snel moe? Terwijl op de zak voer staat dat het cruciaal is voor de gezondheid en conditie van een paard. Of dat het voor het hoogste prestatieniveau is en maximaal uithoudingsvermogen! Het geschikt is voor alle typen paarden en pony’s. Het hoogwaardige ingrediënten bevat. Het kerngezond, uniek en speciaal ontwikkeld is. Het speciaal voor de sport of recreatie is. Het een topfitte en glanzende uitstraling geeft. Ik geloof zo dat het paard wat dit eet glimt als een spiegel, maar dat is vaak niet zo omdat dit paard zo gezond is van binnen…

 

Omdenken

Hoe kan dat nou, niet gezond?! Op de zak staat toch ook “gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeld door dierenartsen”? Dat het een beproefd concept is? Dat moet je wel geloven en dat moet wel wat beloven! Zou er dan iets mis zijn met mijn paard of geef ik hem er nog niet genoeg kilo’s van? Of moet ik het probleem dan oplossen met extra supplementen voor zijn darmen, lever, spieren of gewrichten? Een detoxkuur erbij…..? Ondertussen is je zadelkast net een apotheek. Wat je eigenlijk aan het doen bent is om alle klachten die veroorzaakt worden door het voer, weer op te lossen met een supplement. Heb je daar wel eens over nagedacht?

 

Allerlei problematiek

Ik heb het niet over paarden die echt wat mankeren, zoals artrose, slijtage, schade of een ziekte hebben. Ik heb het over paarden die de leeftijd hebben om nog vol in het leven te staan en die tijdens de dressuur- of springtraining of wedstrijd na 20 a 30 minuten al moe zijn en de volgende dag stijf en/of verzuurt de stal uitkomen. Paarden die niet graag willen lopen, niet voorwaarts zijn, niet fijn te trainen zijn, staken of bokken en misschien zelf wel steigeren. Paarden die altijd wel wat hebben, het voelt nooit 100% goed. Paarden die veel stress hebben en overal van schrikken, te dik of te mager zijn. Paarden die maar geen spieren aan willen maken. Paarden die al de oren in de nek leggen als je met het zadel aankomt en naar je bijten bij het aansingelen. Of misschien ben jij wel een paardeneigenaar die zo’n onderbuikgevoel heeft…. Hier klop iets niet, maar wat?

 

Welvaartsprobleem

Het is ongelooflijk wat voor problemen verkeerde voeding kan geven. Niet goed voeren is een sluipmoordenaar! Het kan jaren sluimeren en als je dan te laat bent is het ook goed mis. Van maagzweren tot insuline resistentie. Van kolieken tot hoefbevangenheid. Van blessures tot eczeem. Van darmproblemen tot luchtwegproblemen. Van een overload aan afvalstoffen en verzuring, tot daadwerkelijke lever- en nierproblemen. Allemaal door verkeerd voer en een te veel van bepaalde voedingsstoffen terug, zoals suikers en zetmeel in veel verschillende vormen. In het alledaagse voer van paarden vind je ballaststoffen, oliën, (GMO) soja, hullen, schillen, schroot, doppen, dat het gepoft of geplet is. En een arsenaal aan verschillende ingrediënten die de gezondheid van een paard niet tegemoet komen. Dag in dag uit krijgen ze hetzelfde en op een gegeven moment kan dat flink verkeerd gaan.

 

Begin bij het begin

Sorry, dat is misschien even schrikken voor je, maar je kunt het tij in de meeste gevallen nog keren! Begin eerst eens te kijken wat er in het voer zit op het voerlabel van de zak voer of op de website bij specificaties, samenstelling of ingrediënten. Is jouw voer gebaseerd op zetmeel en suikers en is het percentage tezamen hoger dan 25%, dan mogen wat mij betreft al de alarmbellen gaan rinkelen. Het gemiddelde ruwvoer (hooi/voordroog/paardenkuil) heeft een zetmeel én suiker gehalte van totaal 10-15%. Dit is het basisvoer voor het paard, dus wat normaal voor hen is. Kijk daarna eens naar de ingrediënten, wat zit er in? Weet je wat alles is wat er in zit?

 

Of ik alles weet?

Euhhh nee, van veel weet ik het, maar niet alles. Ik weet wel wat goed en slecht is of wat voor het ene paard wel goed is en het andere paard af te raden. Goed voor alle typen pony’s en paarden bestaat namelijk niet. Elk paard of pony is uniek en heeft z’n eigen behoeften. Denk aan verschil in geslacht, hoog in het bloed of sober (dit maakt al een enorm verschil in hoe het metabolisme werkt), ras, leeftijd, huisvesting, kwaliteit ruwvoer of gras en hoe er getraind wordt. Ik kan een voerlabel wel lezen, maar echt begrijpen is soms iets anders. Om meer kennis te vergaren geef ik daarom samen met Tessa Peters van Horse & Feel het webinar: Het voerlabel uitgelegd, wat zit er in?. Geef jij jouw paard ook een goede toekomst met goed voer? Doe dan mee, vergroot je kennis en maak wellicht andere keuzes.

 

https://horsecomplete.nl/cursussen/585-webinar-het-voerlabel-uitgelegd-wat-zit-er-in.html

 

Jente Driessen van HorseComplete

Share this content