Dat verdomde loslaten….

Dat verdomde loslaten….

- Categories : Blog

Dat verdomde loslaten….

Loslaten, je kunt het bijna niet meer horen of lezen. Gefrustreerd omdat je instructrice het nu al wel 100x tegen je heeft gezegd of omdat je met dat spirituele geblabla over loslaten ondertussen wel klaar bent. Ik snap je wel…. Je weet het wel maar… blegghh!

Verlies

Waarom heb je zoveel weerstand en is loslaten zo moeilijk? Vanuit mijn ervaring heeft het alles te maken met verlies. Verlies van controle, van een persoon of dier. Verlies van een toekomstbeeld of droom. Verlies van een doel, idee of verlangen. Verlies van iets wat alleen bestaat zolang je het vasthoudt……

Angst

Als je het namelijk loslaat stort het in. Of dit nu je paard is die je vasthoudt, want anders dondert hij op de voorhand. Of omdat je bang bent dat je anders van je paard af valt. Of, een hele nare, dat loslaten betekent dat je afscheid moet nemen. Of dat er dan iets gebeurd wat je echt niet wilt en je vreest dat je het niet aan kan. Je kunt hieruit opmaken dat angst de drijfveer is om juist vast te blijven houden. Laat angst nu je slechtste raadgever zijn.

 

Laat los en hou dat vast!

Toen ik deze quote ooit tegenkwam moest ik er hartelijk om lachen. Laat los en hou dat vast! Hoeveel tegenstrijd kun je wel niet vinden in een zin. Een ware contradictie, maar zo waar! Het is grappig en anderzijds bloedserieus. Het lijkt simpel, maar het is heel moeilijk. Het is een enorme tegenstelling en toch hoort het bij elkaar. Je kunt namelijk alleen loslaten als je jezelf daar ook aan houdt. Valsspelen kan niet!

 

Persoonlijk verhaaltje

Ik ben best vaak en lang single geweest. Paarden, paarden, werk, nog eens paarden en geen tijd…. Nou ja, die paarden kan ik niet helemaal de schuld geven, ik kwam “HEM” gewoon niet tegen. Overal was ik op zoek naar hem en mijn grote wens was om nu eens een langdurige relatie te hebben met de man van mijn leven. Als ik dan een man ontmoette dan wilde ik veel te graag, werd ik de relatie, verloor mijzelf en verstikte te hele boel tot een eenzame dood. Dag man! En toen kwam er een wijze vrouw en zei: Laat dat hele mannengedoe toch los, dan komt hij wel!

Oplossing

Dus ik heb losgelaten dat ik graag een relatie wilde, dat was de oplossing dacht ik. Ondertussen keek ik mijn ogen uit naar die speciale man alleen voor mij. Het hield mij bezig en dat was niet loslaten, ik was namelijk bang dat als ik niet goed oplette ik hem zou missen. Op een gegeven moment heb ik mijzelf een sabbatical gegeven op mannen en relaties. Just me myself and I. Een jaar van complete me-time, mijzelf heruitvinden en ontwikkelen. Man o man, wat werd ik daar sterk van! En toen BENG na een half jaar was hij daar en niet te missen!!

 

Paarden verhaaltje

Eigenlijk weet je het wel, maar als je een paard vasthoudt uit angst, dan wordt de spanning alleen maar hoger en dan is het wachten op meer ellende. Het in een veilige omgeving weer durven loslaten geeft beide weer ontspanning en zo kan er weer vertrouwen opgebouwd worden. Ik weet hoe moeilijk dat is, mijn paarden zijn bang voor honden en als ik er al een hoor blaffen, dan bevries ik. Mijn paard is dan meteen alert, er is iets aan de hand!! Wat ik nu doe is dat ik bewust ben van mijn reactie, mijn spanning met een lange adem uitblaas, laat afvloeien en het los laat. Vaak deel ik met mijn paard dat ik het spannend vind en ga ik even stappen, zodat ik niet onbedoeld aan mijn teugels op druk zet.

 

Als je niet hebt geleerd om los te laten

Als jij hebt geleerd dat je je paard moet vasthouden om hem “aan te teugel” te kunnen rijden, dus dwingend, val je door de mand als je je paard los laat. Hij gaat dan of met zijn hoofd in de lucht lopen of juist heel laag naar de grond, uit balans en op de voorhand. Het hele beeld zakt als een kaartenhuis in elkaar. Nu lijkt het net of je niet kunt rijden en in wezen is dat ook zo. (Sorry). Waarschijnlijk is je nooit geleerd hoe je van jezelf af, dus met je armen en handen richting de mond ipv trekken naar jezelf toe, je paard in balans kunt rijden en hem daardoor met alle ruimte en bewegingsvrijheid op eigen benen kunt laten lopen. Jouw paard kan nu alleen manifesteren en presteren in het beeld wat jij wilt laten zien wanneer je hem en jezelf vasthoudt aan alle kanten. Zoek eens hulp bij iemand die je kan laten voelen hoe het ook anders kan en school jezelf bij of om. Als je het eenmaal hebt gevoeld, wil je niet meer terug.

Loslaten in contact

Natuurlijk weet ik dat jij heus wel een potje kunt paardrijden! Of zelfs een winnaar bent. Loslaten betekent ook niet dat je nu de hele wereld om je heen laat afbranden, dat iedereen kan barsten of dat je je paard nu met een losse teugel gaat rijden. Juist echt in contact met jezelf en met je paard blijven is de sleutel. Je laat ideeën los, methoden, soms moet je afscheid nemen, maar je laat niet de essentie van het leven los. De essentie is dat alles er mag zijn zoals het is, het komt zoals het komt, geef ruimte en als je het niet meer forceert, zoekt het je vanzelf op. In de dressuur heet dat aanleuning en in het leven heet dat aantrekkingskracht. Vasthouden helpt uiteindelijk nooit, tenzij je uit een boom valt!

 

Liefs Jente Driessen van HorseComplete

Share this content