De strijd tegen mestwater

De strijd tegen mestwater

- Categories : Blog

 

Heeft jouw paard last van mestwater of dunne mest of ben je er bekend mee? Vaak zit je paard dan niet helemaal lekker in z’n vel en heeft vieze billen, benen of staart. Oh ja en het stinkt en is vies! Ook zie je vaak het ongemak wanneer je paard moeten mesten en het kan gepaard gaan met pijnlijke krampen in de buik.

 

Microbioom

Alles gaat en staat bij deze paarden bij de gezondheid van hun microbioom. Ik zeg altijd de darmflora en darmgezondheid voor het gemak. Mestwater is een verstoring oftewel een disbalans van de bacteriën in de darmen, wat te maken kan hebben met een leaky gut of de verzuring van de darmen. Deze onbalans zorgt ervoor dat de vertering en stofwisseling niet meer goed functioneren en dat niet al het water meer wordt onttrokken uit de mest, zoals het hoort. Ondanks dat er in sommige gevallen wel goede mestbalen gevormd worden, komt het niet opgenomen water ook mee. Vaak is er ook sprake van dunne mest.

 

Een ongezonde darmflora = een zwak immuunsysteem.

Veel ziekten beginnen bij een ongezonde darmflora, waardoor systemen en organen uit balans raken en hun werk niet meer goed kunnen doen en het paard langzaam achteruit gaat. Het immuunsysteem (weerstand) verzwakt en het lichaam van het paard kan zich niet meer verdedigen tegen negatieve invloeden, zoals bacteriën, infecties en schimmels. Dit merk je in het begin niet zo, paarden zijn heel goed in het maskeren van ongemakken. Blijf daarom altijd heel goed naar je paard kijken, want ineens haalt het je vroeger of later in.

 

Gevolgen

Hieruit ontstaat een cyclus van complicaties welke kunnen ontaarden in kolieken, vacht-, huid-, lever- en nierproblemen, allergieën, eczeem, IR, HB, EMS en KPU. Vaak hebben deze paarden veel afvalstoffen in hun lichaam die ze niet kwijt kunnen. Denk daarnaast ook aan stijfheid, weinig energie hebben tot aan blessures. Bij alles komt het bij mens en dier weer terug op wat je eet en hoe gezond je darmflora is. Als je paard of pony niet meer “wil” doet hij dat vaak niet voor niets, dan is er al heel wat aan de hand.

 

Herstel kost tijd, veel tijd!

Het herstel naar een gezonde darmflora kan complex zijn, vergt veel tijd en geduld. Maanden, in ergere gevallen wel jaren en soms is de schade te groot en herstel niet meer mogelijk. Het is helaas niet zo dat ik even met mijn toverstafje zwaai en het paard ineens weer gezond is. Al zou ik dat dolgraag willen! Mocht jij dat wel kunnen, dan leer ik dat graag ?.

 

Wat is de oorzaak?

Het beste is het om het bij de kern aan te pakken. De eerste vraag is dan: Wat veroorzaakt de mestwater bij mijn paard? De reden dat paarden mestwater hebben kunnen divers zijn. Hierbij een lijstje zodat je dingen kunt elimineren en andere kunt gaan onderzoeken:

·        Voordroog of paardenkuil, in het algemeen door het conserveringsproces

·        Hooi van slechte kwaliteit, schimmel of met een te hoog suikergehalte

·        Gras (rijke weide) met een hoog suikergehalte (fructaanindex), te kort of slecht bemest

·        Wennen van stal weer op de wei (altijd rustig opbouwen)

·        Notoire watermesters hebben het elke keer als er een nieuwe baal wordt aangebroken, die bijvoorbeeld niet in het midden is geoogst, maar aan de slootkant en helemaal als deze van een andere partij of snede is. Weer 1 a  2 weken wennen en dan gaat het wel weer…..

·        Slecht bij jou paard passend voer/rantsoen

·        Te lange voerpauzes (maximaal 4 uur zonder ruwvoer en niets om aan te knabbelen)

·        Maagzweren

·        Wormen of na een wormenkuur

·        Zand in de darmen

·        Slecht gebit (regelmatig de tandarts laten komen)

·        Het gebruik van medicatie, zoals antibiotica en maagzuurremmers

·        Leaky gut (lekkende darmen)

·        Schimmel in de darmen

·        KPU

·        Schade in de darmen

·        Stress (pijn, omgeving, sociale contacten, training, verhuizing, wedstrijden)

 

Rantsoen

Niets is zo belangrijk als goede voeding. Bij mensen zeggen ze vaak, je bent wat je eet en dat geldt voor paarden en alle andere dieren ook zo. Je moet gezond eten om je ook fit en gezond te voelen. Vaak zien we bij paarden die veel op stal staan bij een aanpassing van het rantsoen al snel verschil. Voordroog in combinatie met brok, biks of een muesli op basis van zetmeel & suikers geeft al een verhoogd risico op mestwater en andere problemen. Wanneer het voer wordt teruggebracht naar een balancer of volledig voer op basis van ruwvoerproducten, krijgt het paard al de kans om de gezondheid van de darmflora te herstellen.

 

Good food = Good flora = Healthy horse

 

Ruwvoer en gras

Het meeste wat een paard eet per dag is ruwvoer. Je kunt je dus voorstellen dat, als het ruwvoer te zuur is, de darmen ook verzuren en belangrijke bacteriën niet meer kunnen leven en slechte bacteriën de overhand krijgen. Het beste is dan om het paard hooi aan te bieden. Dit geldt ook voor ruwvoer met een te hoog suikergehalte. Wanneer het gras piekt in suikers, zet dan je paard niet op de weide maar in een paddock met ruwvoer. Maar wat nou als je net als ik op een grote stal staat en je kunt het ruwvoer of paddock en weidegang niet beïnvloeden? Er zijn gelukkig genoeg natuurlijke supplementen die je kunt gebruiken voor het herstel of behoud van de gezondheid van de darmflora.

 

Welke supplementen kun je gebruiken?

Op alfabetische volgorde:

·        Basis Kruidenmix HorseComplete: Ter ondersteuning van de darmen, darmflora en organen

·        Diatom (Diatomeeënaarde): neemt vocht op, ontzuurt en optimaliseert voedselopname

·        FIR: Gezonde spijsvertering en voedselopname, toxinebinder, ondersteunt de weerstand, verzachtend op maag en darmen

·        Gluco Balance van Phytonics: ondersteunt een gezonde suikerstofwisseling en een goede functie van de darmen

·        Glucose Support van HorseFlex: helpt glucosespiegel in balans te houden

·        Happy Belly Solid: ondersteunt de darmgezondheid, verbetert de balans tussen goede en slechte bacteriën in de darm

·        KPU Reliefmix HorseComplete: Ondersteunt darmen en lever op een dieper niveau

·        Mastic Horse Treatment: beschermt de maagwand en voor een goede darmflora

·        MSM: Darmklachten, laaggradig ontstekingen in de darmen, opname van de glucose in de cellen, antioxidant

·        PrimeHumic: ondersteunt de darmgezondheid en versterkt het immuunsysteem, bindt mycotoxines

·        Vlozaad: ondersteunt de darmen, darmslijmvlies en de darmperistaltiek

·        Voermeting HorseComplete: goede en passende voeding maakt al veel verschil!

Plan van aanpak

·        Eerst zoek je de reden van het mestwater en probeer je dit zo goed als je kunt te elimineren. Soms betekent dat zelfs verhuizen met je paard.

·        Je zorgt dat je basis rantsoen op orde komt naar behoefte van jouw paard. In onze visie hoort een basis kruidenmix daarbij.

·        Je geeft wanneer je paard dat nodig heeft, extra zorg door een gepast supplement bij te voeren. Soms heeft een paard een combinatie van producten nodig voor het herstel.

 

Ondanks dat we je hier waardevolle tips hebben gegeven, kan een van de aanbevolen supplement niet voor jouw specifieke paard werken. In ons werk meten wij bij het paard uit aan welk product behoefte hij/zij heeft en gaan wij dat niet zelf voor het paard bepalen. Je kunt een van de bovenstaande producten natuurlijk altijd proberen, maar wil je het echt weten, laat dan door ons een meting doen. Alle producten kun je hier vinden: Webshop (horsecomplete.nl)

 

Gist?

Een advies wat wij je niet gaan geven is Probiotica of gist suppleren. Het geven van gist kan in het geval van schimmel of KPU in de darmen het probleem verergeren en Probiotica bevat vaak niet de juiste bacteriën en helpen soms, maar vaak niet en ook niet op lange termijn is onze ervaring. Uitzonderingen daargelaten.

 

Jente Driessen HorseComplete

Share this content