Een dik paard wat ondervoed is, een veel voorkomende paradox!

Een dik paard wat ondervoed is, een veel voorkomende paradox!

- Categories : Blog

Hoe tegenstrijdig is dat, ondervoed en dik in een zin. Je verwacht het niet als je een dik paard ziet, maar deze zou wel eens zo vet kunnen zijn, omdat er een groot tekort is aan voedingsstoffen. 

 

Er zijn verschillende redenen dat een paard op pony te dik is, namelijk;

 

1. Verkeerde voeding ten opzichte van het ras. Een sober ras veel te rijk voeren bijvoorbeeld.

2. Te veel voer, deze lijkt mij duidelijk. (maar hij vind het zo lekker……)

3. Bij insuline resistentie, waarbij het paard ongevoelig is geworden voor insuline en het moeilijk is een gezond gewicht te behouden. Vaak ontstaan door niet passende voeding.

4. Te weinig goede voeding.

 

De optelsom is makkelijk: dik of vet zijn ligt grotendeels aan welke voeding er gegeven wordt en is veelal een welvaartsprobleem.

 

Veel genoemde uitspraken over dikke paarden:

Hoe kan nu een paard of pony te dik zijn als je hem maar weinig geeft? Je hoort paardeneigenaren wel eens zeggen; Mijn pony wordt dik van lucht, dus hij krijgt maar weinig hooi en een handje biks per dag. Of ik zet mijn merrie op een kaal stukje land, want anders wordt ze moddervet, meer krijgt ze ook niet want ze blijft eten! Of mijn ruin valt aan op alles wat eetbaar is, hij is altijd op zoek naar eten en rust niet! Maar hij is al zo dik, dus hij mag geen gras of blaadjes eten! Mijn paard eet het hout van de kozijnen op, graaf en likt zand of aan de muur van zijn stal. Enzovoort….

 

Wat is het probleem?

Hoe minder je geeft hoe groter het probleem wordt! Het paard krijgt nog meer honger. Dit komt omdat bij deze paarden het lichaam in overlevingsstand is gegaan wegens te weinig voedingsstoffen. Alles wat deze paarden binnen krijgen wordt gelijk opgeslagen als reserve in het lichaam of te wel: het wordt opgezet in vet. Ze blijven altijd honger houden en zullen nooit vervuld raken omdat ze te weinig vitaminen en mineralen binnenkrijgen. Ze zijn dus aan een stuk door aan het zoeken naar de voedingstoffen die ze missen. Daarnaast hebben deze paarden en pony’s vanwege de stress, en vaak lange tijd een lege maag, veel kans op maagzweren. Als je je dit beseft, is dit heel zielig voor het dier en komt het niet ten goede aan zijn gezondheid.

 

Is ruwvoer en gras dan voldoende?

Aan alleen ruwvoer of gras heeft geen enkel paard of pony genoeg, tenzij het bol staat van verschillende grassen en veel soorten kruiden, in plaats van alleen Engels Raaigras. In dit gras zitten voor vooral sobere paarden en pony’s te veel suikers, maar ook vaak een te hoog gehalte aan eiwitten als deze niet benut worden door beweging. Aan de ene kant is het dus veel te rijk, maar aan de andere kant te arm aan voedingsstoffen door te weinig variëteit. De juiste hoeveelheid arm hooi zou dan een betere optie zijn.

 

Van voeren naar voeden…

Hiermee ben je er alleen nog niet, het geheim zit hem in de vitamine en mineralen toevoer. Als je dagelijks een balancer (of mineraalvoeder) erbij geeft op basis van een ruwvoerproduct, zoals luzerne, timothee of esparcette. Welke ook past bij de behoefte van jouw dikke vriend(in), zal het continue verlangen naar meer eten verminderen. Met “passen bij de behoefte” hebben we het hier over de samenstelling en de soort ingrediënten in de balancer die per fabrikant verschillen. De behoefte verandert weer per paard.

 

Stop de honger en obsessie om te eten!

Als ze krijgen wat ze nodig hebben komt er een rust en gevoel van veiligheid bij het paard, zodat ze niet meer panisch naar eten hoeven te zoeken. Om deze onvervulbare honger te stillen ga je in de eerste 2 tot 4 weken de hoeveelheid van de balancer met 50 tot 100% van de geadviseerde hoeveelheid verhogen, om daarna weer terug te gaan naar de standaard per 100 kg. Nota: Als een paard lang honger heeft gehad en daardoor mentaal stress zal het een tijd kunnen duren voordat deze stress verdwijnt en er rust komt.

 

Welke balancer?

Tegenwoordig is er al veel keus. Om wat te noemen in willekeurige volgorde: Superfit Horse balancer, Metazoa Fitright, Je paard gezond en fit balancer, Pavo Vital, Hoveler Reformin Musli, Vitalbix Daily Complete, Fibra Balancer, Equilin en Agrobs Naturmineral. Of de mineraalvoeders zoals, Equifyt Vitamine Complex, Okapi Mineraal Puur G en de Pure Trace.

 

Waarin kan HorseComplete je te dikke viervoeter helpen?

Wil jij weten waar wij jouw paard bij kunnen ondersteunen? Neem dan contact met ons op via whatsapp 06-49079207 of stuur een mail naar info@horsecomplete.nl 

 

www.horsecomplete.nl

 

Jente Driessen van HorseComplete

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this content