Kijk zo mooi dat paard tussen de gele bloemen!

Kijk zo mooi dat paard tussen de gele bloemen!

- Categories : Blog

Nou…das helemaal niet zo mooi! Wellicht voor het oog, maar voor het paard en de weide is het niet zo best… Die gele bloemen die je nu overal in de landerijen, maar ook in bermen en aan oevers ziet zijn namelijk boterbloemen. De kruipende boterbloem, zoals ze deze noemen, is ons het meest bekend en bloeit van mei tot juli. Er zijn 5 feiten, die je over deze gele rakker op de akker moet weten!

 

Feit nr. 1: Niet alleen de kruipende, maar alle soorten boterbloemen zijn giftig voor paarden en ook voor al ons andere vee. Ze veroorzaken o.a. zweren in de maag en mond, koliek, diarree, ze kunnen er blaren van krijgen en gaan kwijlen, zwaar ademen, rode slijmvliezen en nog veel meer. Paarden eten de boterbloem doorgaans niet vanwege de scherpe smaak en daarom blijven ze prominent in ons landschap staan.

 

Feit nr. 2: Overal waar boterbloemen staan groeit geen gras of kruiden. Als de weide helemaal kaal is en er geen gras meer staat, maar nog wel boterbloemen, dan kan het paard wel geneigd zijn deze te eten vanwege de honger. Paarden met een lege maag zullen altijd proberen iets binnen te krijgen, omdat er continue maagzuur wordt aangemaakt wat hun die aandrang geeft. Helemaal als je al maagzweren hebt.

 

Feit nr. 3: Wanneer er boterbloemen in de wei staan, zegt dat iets over de kwaliteit van de bodem. De boterbloem geeft namelijk aan dat de bodem zuur en/of slecht doorlatend is en het trekt kalium uit de grond. De grond heeft dus verbetering nodig. Daarnaast kan het ook de groei onderdrukken van de planten om zich heen. Kalken van de grond is een oplossing. Je kunt ook gif gebruiken en ze voor de bloei en het weideseizoen weg spuiten, maar daar zijn veel “maars” aan verbonden. Je kunt beter een bodemonderzoek laten doen voor een goed advies, zoals bijvoorbeeld bij Horse & Habitat.

 

Feit nr. 4: Het sap van de boterbloem is giftig. Het bevat de stof ranunculine, welke bij het eten wordt omgezet in de giftige stof protoanemonine. That means problems smoblems! Gedroogde boterbloemen in het ruwvoer bevatten deze stoffen nauwelijks meer en zijn dan gelukkig ook niet meer giftig.

 

Feit nr. 5: Een kale of schrale weide is voor geen enkel paard goed vanwege het gestreste gras. (lees onze blog: Gestrest gras = gestrest paard.) Al helemaal niet voor paarden die hoefbevangen zijn of insuline resistent. Gooi daar de cocktail van te weinig te eten, honger en boterbloemen bij in en het zou zo kunnen dat het daar flink mis gaat!

 

Conclusie: Je wordt niet blij van boterbloem in je wei!

 

Liefs van Jente Driessen van HorseComplete

Share this content