Misschien heb je er al eens van gehoord? KPU, of met een moeilijk woord: Kryptopyrrolurie.
Veel paarden hebben er last van en heel vaak is dit ongemerkt (met alle gevolgen van dien...)
In Nederland is het euvel nog heel onbekend, maar in Duitsland heeft men het er al jaren over. We lopen dus een beetje achter.
Het is tijd dat hier verandering in komt, zodat al die paarden, met KPU onder de radar, adequaat geholpen kunnen gaan worden!
KPU is geen ziekte, maar het is een probleem in de stofwisseling van de lever. Het is heel vaak het onderliggende probleem (en vaak ook de kernoorzaak) van bijvoorbeeld hoefbevangenheid, eczeem, allergieën en chronische luchtwegproblemen. En het is heel vaak een bijkomstigheid voor paarden die mestwater, diarree, terugkerende kolieken of andere darmproblemen hebben.
Als je paard KPU heeft en het niet adequaat behandeld wordt krijg je soms geen grip op de klachten en zie je dat je paard steeds weer een terugval krijgt of dat de symptomen langzaam verergeren door de jaren heen. In de jaren dat ik paarden help revalideren met voeding heb ik gemerkt dat het echt heel veel voorkomt en krijg ik ook vaak de reactie terug “hehe, eindelijk snap ik waarom mijn paard telkens terugkerend hoefbevangen (of een andere aandoening) wordt terwijl ik voor de rest wel alles op orde heb”. Kortom, het kan echt “the missing link” zijn en het is tijd dat KPU in Nederland een normaal, wijdverspreid begrip wordt!
Wil je er meer over weten? Dan heb je twee opties:
Een wat kortere blog die je gratis op de site van Pure Horse kan lezen: hier. Deze is vooral ter introductie van het onderwerp en interessant om je algemene kennis te verbreden.
Een monster artikel van ruim 6000 woorden, wat eigenlijk meer een boekwerk dan een artikel is: hier. Het monster artikel bevat heel veel diepgang over KPU (de wetenschappelijke controverse, wat er biochemisch gebeurd in het lichaam, extra info over de mineralen en sporenelementen, vroege lever en nieren symptomen, meer info over relevante bloedwaarden, et cetera) plus het aller belangrijkste, hoe je in de basis een KPU paard kan helpen herstellen! Aan het grote artikel heb ik een klein bedragje gekoppeld, aangezien er heel veel uren van opleiding, werk en research in zit.
Ik hoop hiermee bij te dragen aan de gezondheid van de paarden in Nederland. Hopelijk kan het een goede tendens veroorzaken voor de gemiddelde gezondheid van paarden in Nederland, let's do it!
Jantine (Pure Horse)