Luisteren naar je paard

Luisteren naar je paard

- Categories : Blog

In maart stonden wij als HorseComplete op het Hoefevent. Het was een hele leuke dag vol met interessante gesprekken. Keer op keer mocht ik uitleggen wie wij zijn, wat we doen en waarom we dit doen. Met elk gesprek voelde ik mijn enthousiasme groeien. Toen ik die maandag daarop weer aan het werk ging zei ik tegen Jente: “Tijdens alle gesprekken op het Hoefevent werd ik echt stilgezet bij wat ik zo mooi vind aan dit werk namelijk: Je geeft je paard een stem en daarmee een keuze!”

Toen vs nu

Voordat ik bij HorseComplete werkte waren veel van mijn keuzes voor mijn paard gebaseerd op adviezen, informatie die ik zelf had opgezocht en wat tot nu toe mijn ervaring was. Nu ik bij HorseComplete werk doe ik dit ook maar er komt nog iets (in mijn ogen het belangrijkste) bij wat een stem heeft in mijn keuzes: mijn paard! Wanneer ik dit schrijf voel ik blijdschap en enthousiasme door mijn lichaam heen stromen. Ik vind het zo’n ongelofelijk mooi idee dat ik mijn paard kan betrekken in de keuzes over zijn voeding, supplementen, kruiden en andere vlakken van zijn leven.

Verantwoordelijkheid over een leven

Paardeneigenaar zijn is best een grote verantwoordelijkheid. Je bepaald waar hij staat, wat hij eet, hoeveel hij eet, wanneer hij wordt getraind, gepoetst en behandeld. Gelukkig zijn er nu veel plekken waar paarden zelf meer keuzes krijgen door bijvoorbeeld de manier van huisvesting. Maar zelfs dan zijn wij vaak degene die voor ze bepalen wat ze eten, welke extra supplementen ze krijgen en wat wij denken waar zij last van hebben. Dit is niet per se altijd slecht, maar hier kan in mijn ogen nog iets aan toegevoegd worden!

 

Geef je paard een stem

Luisteren naar de stem van ons paard… Dit vind ik een van de mooiste dingen die wij als paardeneigenaar kunnen doen. Voor mij betekent dit dat mijn paard betrokken is bij de keuzes die ik (voor hem) maak, zijn stem mee laat tellen en we een team zijn. Door de voermetingen, kruidenmixen, pijnprotocollen, healings en communicaties geef ik mijn paard de mogelijkheid om mee te denken, zijn stem te laten horen en te laten zien: ik wil naar je luisteren. Er zijn momenten geweest dat ik dacht: waarschijnlijk gaat hij kruiden voor zijn luchtwegen kiezen! Maar hij kruiden uitkoos voor zijn nieren en lymfesysteem. Soms denk ik iets te weten voor mijn paard maar wilt hij iets anders. Door te meten vanuit de kracht van verwondering kun je neutraal blijven en echt open staan voor de behoeftes je paard.

 

Miscommunicatie

Voor veel mensen kan het andersom logischer klinken: mijn paard moet naar mij luisteren! We zijn vaak zo druk bezig met dat ons paard juist moet doen wat wij (van ze) willen en wanneer wij dit willen. Als dit niet gebeurd kan dit voor veel spanning zorgen tussen paard en eigenaar. Deze spanning loopt op en vaak kan dit voor veel miscommunicatie zorgen tussen mens en dier omdat beide denken: begrijp je nou niet wat ik tegen je zeg??

Balans

In plaats van dat ik denk: “hij MOET dit toch GEWOON doen” heb ik afspraken gemaakt met mijn paard. Een afspraak is namelijk iets anders dan wanneer ik iets aan mijn paard opleg of bepaald gedrag forceer. Deze afspraken zijn nodig voor een fijne samenwerking en veiligheid. Het is belangrijk dat ik weet dat mijn paard goed naar mij luistert, zich aan onze afspraken houdt en ik hem kan vertrouwen. Maar daar staat wel tegenover dat mijn paard ook weet dat ik naar hem luister, mij aan onze afspraken houdt en hij mij kan vertrouwen. Mijn paard was vroeger heel happerig en gaf heel groot aan als hij iets wilde. Ik heb met hem afgesproken dat hij niet meer mag happen en dat als hij graag iets wilt (lees: kriebels!!!) dan mag hij dit rustig aangeven. Daarbij is de taak aan mij om goed genoeg op hem te letten dat ik het doorheb als hij het rustig aangeeft, zodat hij telkens de bevestiging krijgt: mijn stem wordt gehoord! Hierin mogen we op zoek gaan naar een balans zodat er veiligheid, duidelijkheid en wederzijdse communicatie is wanneer we met ons paard bezig zijn.

 

Wij als HorseComplete

Door mijn werk bij HorseComplete heb ik geleerd wat het betekent om te luisteren naar mijn paard, hem te zien en een keuze te geven. Want wees nou eerlijk: hoe vaak heb je mensen wel niet horen zeggen dat het zoveel makkelijker zou zijn als hun paard kon praten? Nou dat kan! Ik denk dat veel eigenaren hun paard willen begrijpen en helpen. Dit is soms gewoon heel lastig wanneer er zoveel informatie bronnen beschikbaar zijn, zoveel mensen een (ander) advies hebben of onze eigen emoties ons oordeel beïnvloeden. Dat is onze taak als HorseComplete, om zonder deze ruis en met veel kennis, de stem van je paard te vertalen in een kruidenmix, pijnprotocol, healing of communicatie. Door je paard een stem te geven, naar hem/haar te luisteren en zo goed mogelijk door te geven aan jou als eigenaar. Wij hopen bij te kunnen dragen aan de samenwerking tussen jou en je paard. Met als gevolg: gezonde paarden en blije eigenaren!

 

Liefs

Renée van Team HorseComplete

Share this content