Stelling: Mijn paard heeft appeltjes in de vacht dus is gezond!

Stelling: Mijn paard heeft appeltjes in de vacht dus is gezond!

- Categories : Blog

Stelling: Mijn paard heeft appeltjes in de vacht dus is gezond!

Aan de vacht van een paard zou je goed kunnen zien of het paard gezond is of niet. Maar is dat altijd wel zo? Gaat het wel altijd op dat als jouw paard appeltjes heeft, het automatisch in goede gezondheid verkeerd?

Wat vertelt de vacht?
Iedereen kan zien dat een paard met een doffe vacht en lelijke haren er nou niet het beste voorstaat, maar wanneer een paard glimt en/of appeltjes in de vacht heeft kan dat een vertekent beeld geven. In de praktijk komen we toch vaak paarden tegen die er prachtig uitzien, maar toch veel problemen hebben. De oorzaak kan verkeerde voeding zijn en/of andere lichamelijke klachten.

Wat zijn appeltjes?
Appeltjes in de vacht van een paard zijn cirkelvormige vlekken, die een tint lichter of donkerder kunnen zijn dan de rest van de vacht. Appeltjes zijn vooral op de romp van het paard te vinden. Niet elk paard kan deze appeltjes in zijn vacht krijgen, er is genetische aanleg voor nodig. Bij paarden met deze genetische aanleg kun je de appeltjes vooral zien als de zomervacht tevoorschijn komt na de winter.

Mijn paard had appeltjes, maar nu niet meer…
Bij een goede verzorging van een paard met appeltjes zullen deze zichtbaar blijven als het paard gezond is. Niet alleen goed onderhouden van de vacht, maar ook goede voeding is hierbij van groot belang. Als de appeltjes verdwijnen, dan kan dat een teken zijn dat er iets mis is met de gezondheid van het paard. Actie ondernemen is dan wel noodzakelijk!

Mijn paard heeft nooit appeltjes, is hij nu ongezond?
Er zijn paarden die nooit appeltjes in hun vacht krijgen en toch super gezond zijn. Deze paarden hebben de genetische aanleg gewoonweg niet en zullen ze dus ook nooit krijgen. Glanzen kunnen ze wel als een malle!

Een aparte vorm van appeltjes bij een paard zie je bij de appelschimmel. Deze paarden worden met een donkere vacht geboren en worden telkens witter met de jaren. Bij de appelschimmel is er een fase dat er donkere cirkelvormige vlekken te zien zijn in de steeds witter wordende vacht. Dit proces zegt dan ook niets over zijn gezondheid.

De vacht verandert van kleur en nu?
Veel paarden zijn lichter of donkerder is het zomer- en winterseizoen, dat is heel normaal. Als een paard niet lekker in z’n vel zit kan de kleur van de vacht veel minder intens of vaal worden. Of hij schiet ineens door zijn haren in de herfst of verhaard slecht in de lente. Dit zijn allemaal tekenen dat er wat aan de hand is en dat er even goed naar de constitutie, voeding, training en huisvesting gekeken moet worden. Wanneer de oorzaak is gevonden dan zal het paard weer zijn kleur terugkrijgen.

Welke oorzaken kan een slechte vacht hebben?
• Vitamine en mineralen tekorten
• Overbelasting van de lever en nieren ivm afvalstoffen
• Verstoring van de spijsvertering
• Problemen met de maag (maagzweer), darmen of darmflora
• Verkeerde voeding
• Te weinig ruwvoer
• Ziekten zoals PPID (Cushing) en Insuline Resistentie (IR)
• Pijn, spanning, stress en verdriet
• Te weinig beweging of te overmatig getraind

Hulp nodig?
Op het gebied van voeding en kruidenmixen die de gezondheid en daarmee de vacht weer kunnen herstellen kun je terecht bij www.horsecomplete.nl.
We kunnen dan kijken hoe we het voermanagement zo kunnen aanpassen dat het paard weer fit wordt. Ook ziekten zoals IR en de symptomen van PPID staan onder grote invloed van de juiste voeding.

Bij niet voedingsgerelateerde problemen verwijs ik altijd door naar een (holistisch) dierenarts of andere professionals, zoals die van HorseConnect.

Geschreven door Jente Driessen van HorseComplete

Share this content