Stom!

Gepost: 10-03-2023 - Categoriën: Blog

Stom!

Ik ben van 1973 en vroeger vond ik veel dingen stom! Ik noem mijn bouwjaar, zodat je de tijdsspanne begrijpt van mijn verhaal en hoe alles ondertussen veranderd is….

 

Google search

Betekenis van stom: niet in staat te spreken. weinig intelligent. wie niet goed kan denken en weinig snapt. Voorbeeld: dat was stom van mij!

 

Heel stom!

Mijn tante haalde haar boodschappen bij de biologische winkel, jemig wat vond ik dat stom, je kunt toch ook gewoon naar de supermarkt gaan! Ik was een jaar of 10 toen ik mij dit bedacht. Ze had ook geen suiker in huis, alleen maar dat vieze bruine rietsuikerspul. Jak! Ook had ze alleen maar kruidenthee. Echt zo stom! Ik dronk de standaard Pickwick thee met 2 scheppen suiker en melk. Natuurlijk is dan kruidenthee zonder suiker heel vies. Mijn nichtjes waren vegetarisch, ook stom. Mijn oom heeft nog steeds een moestuin en teelt zijn eigen groenten. Vond ik wel interessant, ik had altijd wel wat met planten enzo, maar al dat werk en dan voor je plezier… echt heel stom! Achteraf besef je hoe ver zij 40 jaar geleden al de tijd vooruit waren en ik eigenlijk stom was. Biologisch boeren, biologische producten en winkels zijn nu hot!

 

Zo stom….

Ik heb een hele fijne jeugd gehad, mijn ouders leerde en voedde ons, zoals ze zelf ook opgevoed waren. Ik had een redelijk vrij leven en genoeg ruimte om zelf te ontdekken, maar wel prestatie- en carrièregericht. Het snelle leven van aan de top komen, veel geld verdienen, status hebben door de baan die je hebt en dure auto’s. Daar hoorde ook een bepaalde leverstijl bij en daar paste wortels uit de moestuin niet bij. Eigenlijk ook stom he! Alsof dat minderwaardig is. Of “geitenwollensokken en zweverig” zoals wij dat noemden. Nu ben ik geaard en sta ik met beide benen stevig op de grond en vind dat al die mensen die hoofdzakelijk in hun hoofd zitten eigenlijk maar zweverig.

 

Stom hè!

De kinderen van de tandarts op de hoek mochten geen suiker, snoepjes of gebak… echt zo zielig en stom. Wij mochten alleen chips of patat in het weekend, ook stom! Ik mocht altijd maar 1 ei in de week, anders was het niet goed…. Heel stom! Ik vond eieren heerlijk en eet er nu 2 per dag. Het was een geheim dat mijn oma naar een medium ging en als je daarin geloofde was je stom. Kijk mij nu… ik voel van alles en krijg van alles binnen, doe healings, communicaties en help daarmee veel mensen en paarden. Stom hè! ????

 

Echt stom!

Toen we 16 waren had mijn beste vriendinnetje altijd buikpijn, bleek een glutenallergie. Dat je geen brood meer kon eten vond ik echt zo stom! Een klasgenootje mocht geen melkproducten. Hoe kan je dan leven? Echt stom! Maar wat ik altijd vreselijk stom vond, was de mega afterlunchdip die ik kreeg als ik zoet beleg had op mijn brood. Echt luciferhoutjes tussen je oogleden erg! Te stom natuurlijk! Hoe kwam ik daar nou vanaf???!!

 

Oh nee, wat stom!

Nu snap ik dat allemaal, maar toen niet. Toen waren andere mensen raar en stom. Zo ook op de manege. Als je pony te mager werd gooide je er gewoon nog een extra kilo brok bij. Nooit aan gedacht dat die 2 schamele plakjes hooi die ze kreeg op een dag veel te weinig waren. Wat stom! Wat een dierenleed! Om 35 jaar na dato nog een schuldgevoel over te krijgen…. Maar als je de kennis niet hebt, heb je de kunde ook niet. Buiten dat vertrouw je dan op de (volwassen) mensen om je heen, want die weten het! Maar is dat echt altijd zo?

 

Het is allemaal zo stom nog niet

Wat ik hiermee wil zeggen is dat al hetgeen je leert van je naasten en alle goedbedoelde adviezen die wellicht van mens tot mens zijn overgebracht misschien niet (meer) het doel heiligen. Dat, op het moment dat je er bewust van wordt, het tijd is om zelf na te gaan denken. Dat is NU. Gelukkig hebben we tegenwoordig het internet en daardoor een bak aan informatie en kennis, maar kijk ook eens naar de mensen om je heen die het anders doen. De mensen die je raar en stom vindt. Waarom doen zij het anders? Waarom eten ze anders, leven ze anders, hebben ze andere waarden en normen, andere dingen die ze belangrijk vinden, leven ze met hun hart in plaats van hun hoofd en voeden ze hun dieren ook anders? Het is allemaal zo stom nog niet als je het met andere ogen of zonder oogkleppen gaat bekijken. Hoe meer kennis je hebt, hoe meer kunde, hoe meer je ziet.

 

Stom versus slim

Dit allemaal voor een beter, fijner, langer en gezonder leven zonder welvaartsziekten en hoge medische kosten! Ook voor jouw paard. Kan jouw paard wel tegen suiker en zetmeel? Krijgt jouw paard voldoende vezels binnen door zo goed als onbeperkt ruwvoer? Voed jij je paard met de voeding die hij echt nodig heeft? Weet jij hoe de spijsvertering van een paard werkt? Heeft jouw paard genoeg ruimte, licht, beweging, vrijheid en sociale contacten? Weet jij echt goed hoe de biomechanica van een paard werkt? Hoe train jij je paard? Doe je dit samen in verbinding en balans of moet hij presteren kosten wat het kost? Gebruik je sporen en hulpteugels? Waarom? Heb je die echt nodig of denk je dat je ook zonder kunt als je meer kennis en kunde zou hebben? Wordt jouw paard 2x per jaar behandeld, hoe vaak komt de hoefsmid of zou een hoefbekapper al voldoende zijn? Waarom staat je paard op ijzers, is dat echt echt echt wel nodig? Of zitten ze eronder omdat dat “normaal” is? Wat is normaal?

 

Wees niet stom!

Vraag jezelf eens af of je dit allemaal doet omdat het zo hoort en je dit zo geleerd is onder het mom van: “we hebben het altijd zo gedaan” of omdat je er zelf bewust over hebt nagedacht wat het beste is voor jou en je paard? Ik daag je uit, leer en ervaar, wees een spons voor meer en meer kennis, maak je kundig en stel vragen, veel vragen! Wees niet stom! Je bent nooit te oud om je te ontwikkelen, elke dag weer!

 

Jente Driessen

HorseComplete

 

 

Delen