Suiker + zetmeel gehaltes: Hoe laag is 'laag'?

Suiker + zetmeel gehaltes: Hoe laag is 'laag'?

- Categories : Blog , voeding

Vraag jij je dat ook wel eens af? Tegenwoordig is het steeds meer bekend dat extra toegevoegde of hoge waarden aan zetmeel en suiker niet zo gezond is in voeding voor paarden. Niet voor een gezond paard, maar helemaal niet voor paarden met stofwisselingsproblemen of die al te dik, insuline resistent of hoefbevangen zijn. Je ziet vaak voer voorbij komen waar op de zak staat ‘laag in zetmeel en suiker’ of ‘geschikt voor paarden met hoefbevangenheid’. Fijn natuurlijk, maar is dat wel de waarheid? Hoe laag is laag dan?

Met welke maten wordt gemeten?

Even als voorbeeld, de waardes waar voervergelijk.nl ‘laag’, ‘gemiddeld’ of ‘hoog’ op baseert:

Suiker 4% tot 7%

Zetmeel Laag (15% - 25%)

Suiker 4% tot 7%

Zetmeel Gemiddeld (25% - 35%)

Laag in zetmeel mag dus nog steeds 15-25% zijn! Daarbij wordt suiker niet meegerekend, dus ‘laag in zetmeel’ voer kan totaal 32% zetmeel en suiker samen bevatten. Dat is bijna 1/3e van het volledige product. Wij vinden dat helemaal niet laag.

Hoe zit dat met zetmeel?

Zetmeel is natuurlijk niet hetzelfde als suiker, maar het wordt na vertering hetzelfde verwerkt in het paardenlijf als dat er met suiker gebeurt. Het duurt alleen wat langer voordat het de bloedsomloop bereikt, omdat het tijd nodig heeft om verteerd te worden. Laag in suiker, maar alsnog hoog in zetmeel maakt een voer dus niet gezonder. Ook wordt er gezegd dat suiker/zetmeel helemaal niet zo’n probleem is, want het paard heeft immers suikers nodig om te overleven. Dit is niet onwaar, maar dit gaat om een zeer lage hoeveelheid suikers. Dit is dus absoluut geen reden om voeding te geven met extra suikers erin, er zitten in het basisrantsoen al ruim voldoende suikers.

Hoe zit dat dan met het ruwvoer?

Het gemiddelde ruwvoer (hooi/voordroog/paardenkuil) heeft een zetmeel én suiker gehalte van totaal 10-15%. Dit is het basisvoer voor het paard, dus wat normaal voor hen is. Dan zou het logisch zijn dat ‘laag in zetmeel en suiker’ rond of onder dit getal ligt, en zeker niet daarboven. Voor paarden die gevoelig zijn voor suikers zou dit getal idealiter nog onder de 10% moeten blijven, waarvoor het hooi analyseren ook al belangrijk zou zijn. Het suiker gehalte van Nederlands gras ligt gemiddeld rond de 20%, wat voor veel paarden al te veel is. Dit komt omdat het merendeel productiegras is, zoals Engels Raaigras, om melkkoeien mee te voeden, die deze suikers beter kunnen gebruiken.

Verwarring alom!

Naast het ruwvoer wil je je paard natuurlijk wel alle voedingsstoffen geven die hij nodig heeft, dus je wilt er een voer bij geven. Hoe kies je dat dan uit? Bij de voerfabrikanten vinden we namelijk nogal wat verwarrende informatie: aan de ene kant wordt hooi met 20% suiker (uitzondering, maar het komt voor) bestempeld als ‘een ongezonde hoeveelheid suiker’, aan de andere kant wordt een suiker- en zetmeelgehalte van 20,7% ‘zeer laag’ genoemd. Een andere fabrikant schrijft een suiker- en zetmeelgehalte van 20,9% aan als ‘laag’ en ‘geschikt voor sobere rassen’. Weer een ander vindt een gehalte van 10,4% laag en 21,3% ‘weinig’. Een ander noemt 22,8% weinig. Ook vinden we uitspraken als ‘zonder melasse en toegevoegde suikers’ op een voer waar totaal 38,8% suiker en zetmeel in zit. Er is een ruim aanbod op de markt van paardenvoer met een suiker- en zetmeelgehalten van 30% tot wel 48 %. Dit zijn over het algemeen de gewone basis en sport varianten die het gemiddelde paard te eten krijgt.

Welk voer zou dan passen naast het ruwvoer?

Er bestaat dus duidelijk geen consensus over hoe laag nou echt laag is en wat dan geschikt is voor welk paard. In ieder geval is de uitspraken van de fabrikant lezen niet genoeg voor het kiezen van een voer, maar moet je ook goed de analyse op de zak bekijken of de samenstelling en gewaarborgde waarden opzoeken op het internet. De enige oplossing is daadwerkelijk naar de getallen kijken en zelf bedenken wat je laag vindt voor jouw paard, in combinatie met zijn conditie en het ruwvoer wat hij krijgt. Laat je niet zomaar wat vertellen, maar kijk en vergelijk en dubbelcheck. Bedenk je ook dat er genoeg goede paardenvoeders bestaan die gebaseerd zijn op ruwvoerproducten waardoor deze vanzelf al veel minder suiker en zetmeel bevatten. 

Jente Driessen & Anouk Wiertz van HorseComplete

https://dier-en-natuur.infonu.nl/dieren/120460-krachtvoer-voor-paarden-zonder-veel-suikers-en-zetmeel.html

Share this content