Thee beter dan verse of gedroogde kruiden?

Gepost: 20-07-2020 - Categoriën: Blog

Mensen eten niet graag sterk smakende of vezelige planten, laat staan gedroogde kruiden, tenzij dat verwerkt kan worden in een gerecht. Logisch dus om daar thee van te maken.

Paarden zijn heel goed in het verteren van plant materiaal en eten het over het algemeen ook goed. Zij kunnen waarschijnlijk prima alle benodigde stoffen uit plantaardig materiaal halen, tenzij ze niet goed (kunnen) kauwen, hun vertering niet naar behoren werkt of de darmflora niet in orde is.

Thee maken zou een aantal voordelen kunnen hebben: stoffen uit de plant trekken met hitte, die anders misschien niet vrij komen, aangezien celwanden en vezels meestal niet 100% volledig verteerd worden. Daarnaast zouden deze stoffen dan al eerder in het maag-darmkanaal opgenomen kunnen worden in plaats van pas in de blinde darm waar de vezelvertering plaatsvindt.

Een nadeel is dat kokend water boven de 40 graden ook een aantal stoffen kapot zou kunnen maken, zoals vetzuren (omega 3) en slijmstoffen. Soms wordt er aangeraden om thee te zetten met water van minder dan 40 graden, maar aangezien de kruiden in het lichaam van het paard ook in water van bijna 40 graden komen, zien we daar de meerwaarde niet van.

Sowieso is het aan te raden om bij het zetten van thee voor je paard de gebruikte kruiden met de thee mee te voeren en deze er niet uit te filteren, aangezien er ook voldoende stoffen zijn die niet wateroplosbaar zijn en dus niet in de thee zullen komen. Thee maken voor je paard doe je met water dat na het koken iets is afgekoeld, een kraan die goed heet water maakt voldoet ook prima, daarna laat je de thee afkoelen tot het lauwwarm is en je het kunt voeren. Bij kruiden die etherische oliën bevatten moet de thee afgedekt worden terwijl het trekt, anders vervliegen de oliën. Het mooiste is het vervolgens te geven met voer wat water opneemt, zoals gras- of hooibrok, tenzij je paard van soep houdt natuurlijk ;) Dosering is 10-20 gram afhankelijk van de grootte van je paard op een halve liter tot een liter water, wat je dan in zijn totaliteit aan het paard geeft.

Kruiden waarvan je *geen* thee moet maken i.v.m. de slijmstoffen die het bevat, wanneer je ze voor de spijsvertering wilt inzetten: artisjok, driekleurig viooltje, goudsbloem, heemstblad en -wortel, kamille, mariadistel, moerasspirea, valeriaanwortel en weegbree. Deze kruiden zou je eventueel kunnen weken in koud water om de slijmstoffen vast te activeren, wanneer je deze bijvoorbeeld voor maagproblemen geeft.

Bij HorseComplete geven we de kruidenmix met gedroogde kruiden gewoon zo door het voer, dat werkt het makkelijkst en voor verreweg de meeste paarden het beste. Wanneer paarden de kruiden niet lusten of bij flinke verteringsproblemen raden we soms aan om er thee van te maken.

Delen