Welke kruiden kunnen positief testen op doping? Gastblog door Irene Borgman van De Baroen

Gepost: 10-06-2021 - Categoriën: Blog

Welke kruiden kunnen positief testen op doping?

Aan ons wordt vaak gevraagd of een bepaald kruid, zaad, bloem etc. als doping wordt gezien voor sportpaarden en sporthonden.

Hierop is geen eenduidig antwoord te geven om de volgende redenen:

 • Er worden regelmatig nieuwe doping tests toegevoegd aan de lijsten, dus er worden nieuwe stoffen op de lijst van verboden middelen gezet. Er verdwijnen ook stoffen van de lijst van verboden middelen.
• Per land zijn de controles anders, wordt er anders gemeten en staan er andere stoffen op de lijst van verboden middelen, soms kan het ook per bond/organisatie verschillen.
• Kruiden kunnen inhoudsstoffen bevatten, die kunnen zorgen voor een positieve uitslag bij een dopingtest. Daarbij is natuurlijk veel afhankelijk van de hoeveelheid van het kruid dat gegeven is en welk deel van het kruid gegeven is. Een wortel heeft bijvoorbeeld een sterkere werking dan het blad van een kruid. Hier is geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.
• Per batchnummer kunnen de inhoudsstoffen van de kruiden verschillen en kan dus de dopingtest een andere uitkomst geven.
• Door de vele veranderingen in de lijsten met verboden stoffen, is eigenlijk iedere lijst waarop kruiden staan die niet gegeven mogen worden incompleet.

Voorde paarden zijn de regelementen voor doping gebruik o.a. terug te vinden op:
https://inside.fei.org/fei/cleansport/horses

Voor de honden zijn dereglementen voor hondenshows en hondenrennen terug te vinden op:
http://www.fci.be/en/Doping-84.html
https://www.cvw.nu/reglementen-documenten/
https://www.vdh.de/hundesport/dopingbestimmungen/
Dit zijn meerdere sites, de reden hiervoor is, dat het per show ofwedstrijd het kan verschillen welk regelement ze volgen.

Op geen van de bovengenoemde sites staat een lijst met verboden kruiden. Er staat op de sites een lijst met verboden werkzame stoffen, of er staat omschreven waar de werkzame stoffen niet op mogen werken. Dus om te beoordelen of je een kruid wel of niet mag geven, moet je precies weten welke werkzame stoffen er in dat kruid zitten.    

Kruiden die wij verkopen die positief kunnen testen bij een dopingtest:
- Boswellia
- Chilipeper
- Citroenmelisse
- Duivelsklauw (staat als kruid echt op de dopinglijst)
- Hennep
- Hop
- Lavendel
- Moerasspirea (bevat een vorm van salicylaten, deze staan op de dopinglijst)
- Monnikskap
- Pepermunt (wordt gezien als een maskerend middel)
- Rozemarijn (wordt gezien als een maskerend middel)
- Sint Janskruid
- Tijm (wordt gezien als een maskerend middel)
- Valeriaan (staat als kruid echt op de dopinglijst)
- Wilgenschors (bevat een vorm van salicylaten, deze staan op de dopinglijst)
- Yucca

Kruiden die wij niet verkopen maar die ook positief kunnen testen zijn:
- Acacia
- Berkenschors
- Blauwe bosbes
- Ephedra
- Glidkruid
- Kampfer (wordt gezien als een maskerend middel)
- Menthol (wordt gezien als een maskerend middel)
- Passiebloem
- Papaver
- Populier
- Schietwilg
- Smeerwortel

We pretenderen met bovenstaande lijsten niet compleet te zijn en er kunnen geen rechten uit ontleend worden. Er is geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar kruiden en het wel of niet positief testen bij een doping test. Het kan dus heel goed, dat een kruid, die niet in de bovenstaande lijsten staat, wel positief test bij een dopingtest. Wilt u zeker weten of een kruid gegeven mag worden, vraag het na bij de desbetreffende organisatie of bij uw dierenarts. U zou zich natuurlijk ook kunnen afvragen, of het verstandig is om met een dier dat ondersteunende kruiden nodig heeft tegen bijv. pijn om aan een wedstrijd deel te nemen.
 
‍Groet,

Irene

 

Toevoeging van HorseComplete:

Bij paarden staat kamille soms ook aangeschreven als doping, omdat deze rustgevend kan werken, dus deze zouden wij nog toevoegen aan de lijst. Ook groene thee, welke wij in de kruidenmixen gebruiken, bevat theofylline en cafeïne. Bestel je een kruidenmix bij ons en ga je wel eens op wedstrijd? Laat het ons van te voren weten en zet het duidelijk bij de gegevens in je account! Wil je het echt op safe spelen? Stop dan 5 dagen voor de wedstrijd met het geven van kruiden.

Delen