Over kruiden

Over de HorseComplete kruidenmix

Paardenvoeding op maat

De kruidenmix wordt na aankoop op de website individueel op het dier gemeten en samengesteld door middel van de gegevens die jij hebt opgegeven. Er wordt op verschillende soorten door HorseComplete geselecteerde mineralen, vitaminen, medicatie, supplementen, oliën en azijn gemeten. Tot de inhoud van de kruidenmix behoren natuurlijk alle kruiden, maar er kunnen ook magnesiumoxide, chlorella en spirulina poeder bijgevoegd worden, evenals een kuur aan sterk-werkende kruiden, omdat deze essentieel voor uw dier kunnen zijn in combinatie met de kruidenmix. De samenstelling wordt omschreven op de verpakking met een advies voor gebruik.

 

Advies

Over alle overige gemeten producten ontvangt u ook een advies, indien dit uit de meting naar voren komt. Deze producten kunt u daarna zelf aanschaffen, zoals in een Biologische winkel. Voorbeelden daarvan zijn koolzaadolie, appelazijn, alfaliponzuur en dergelijke. Mocht er iets alarmerends uit de meting naar voren komen, dan wordt er contact met u opgenomen.

 

Let op!!!

Net als bij mensen kunnen sommige paarden, honden en katten etc. gevoelig zijn voor veranderingen in het voer. Geef in het begin kleine beetjes van de kruiden en kijk hoe de dieren erop reageren.

Kruiden zijn een toevoeging op het dagelijkse voer, zoals ruwvoer. Raadpleeg in het geval van ziekte een dierenarts en experimenteer dan niet met kruiden(mixen). Wij kunnen niet verantwoordelijk worden geacht voor ander gebruik van de kruiden dan door ons geadviseerd. De informatie op onze site is enkel ter informatie en is niet bedoeld als advies of als gebruikshandleiding.

 

Houdbaarheid

Om de producten ook na de koop lang te kunnen gebruiken, is het van belang om de producten droog en koel te bewaren. De kruidenmix is dan zeker een jaar houdbaar mits juist bewaard. Alle producten zijn gedroogd, maar er kan nog restvocht in zitten. Als de producten warm (in de zon) worden bewaard, kan er condens in de zak ontstaan. Hierdoor kan er schimmel in de zak komen. Ziet u vocht in de zak, laat de zak dan open, zodat het vocht kan verdampen. Ook is het van belang om de producten in het donker te bewaren, om afbraak van belangrijke voedingsstoffen onder invloed van het licht te voorkomen.

 

 

De kosten en het gebruik van kruiden

Het gebruik van kruiden

De kruiden worden gemeten voor een periode van ongeveer 5 weken, afhankelijk van de hoeveelheid die je dagelijks geeft aan jouw paard. Ervaring heeft geleerd dat het paard na 5 tot 6 weken voldoende uit de kruidenmix heeft gehaald. De combinatie van de kruidenmix heeft dan zijn werk gedaan, het paard geeft aan deze niet meer nodig te hebben en toe te zijn aan een nieuwe kruidenmix.

 

Weetje

Na 5 tot 8 weken verliezen bepaalde kruiden ook hun werking, of kan het niet langer gegeven worden in verband met eventuele bijwerkingen. Sommige kruiden kunnen wel vaker of langer achter elkaar gegeven worden. Geef alleen nooit maanden- of jarenlang dezelfde kruiden aan je paard.

 

Kruidenmix op maat

Als we na deze periode opnieuw gaan meten voor een kruidenmix, zien we dan ook dat het paard nieuwe behoeften heeft en nu kiest voor een andere samenstelling van kruiden. 

Het regulier gebruik van onze kruidenmix helpt het paard om in goede conditie te blijven. De voedingsstoffen in de kruiden dragen bij om fysiek en mentaal in balans te blijven en vullen de dagelijkse behoeften van het paard aan. De meeste van onze klanten gebruiken de kruidenmix als basis onderhoud voor hun paard, maar de kruidenmix kan ook worden gebruikt voor een eenmalige periode.

 

Voordelen van kruidenmixen

Als je kruidenmixen gebruikt voor jouw paard of pony en is het (weer) gezond en in balans, dan heb je de volgende voordelen:

  • Je verbruikt in veel mindere mate tot geen krachtvoer of supplementen meer. Hierdoor bespaar je veel geld aan dure producten.
  • Het paard is beter trainbaar, het hoeft lichamelijk geen producten meer te verwerken die niet bij hem passen, welke stramheid, stijfheid en verzuring kunnen veroorzaken.
  • Het paard kan mentaal zichzelf zijn, want mede door te veel suikers en maag- of buikpijn kan een paard mentaal in negatieve zin veranderen.
  • Het paard is minder blessure gevoelig, omdat gewrichten en bindweefsel ook voorzien worden van de juiste voedingsstoffen.
  • Het paard krijgt vaak een betere kwaliteit hoeven en een mooiere vacht.

 

 

De werking van kruiden

Kruiden nemen hun tijd

Kruiden zijn geen medicijn met een snelle werking, hun werking kost tijd. Medicijnen bevatten vaak een specifiek bestanddeel dat uit een kruid geëxtraheerd is door de farmaceutische industrie. Dat maakt dat het bestanddeel heel geconcentreerd is en in bepaalde dosering gericht op een probleem kan worden ingezet, maar het heeft ook vaak bijwerkingen door de relatief ‘heftige’ werking en synthetische stoffen die toegevoegd worden aan het medicijn. De inzet van medicatie kan niet altijd voorkomen worden, maar als het lukt is dat mooi meegenomen!

 

Breed spectrum

Kruiden hebben een veel breder spectrum van werking en kunnen helpen bij zowel fysieke als mentale problemen. Alle werkzame bestanddelen in een kruid, werken namelijk ook samen en vullen elkaar aan. Zo kan pepermuntblad ondersteunend werken voor de spijsvertering, maar ook helpen bij onrust. Omdat het via de natuurlijke weg gaat heeft een aanlooptijd nodig en dat kan een paar dagen tot weken duren geheel afhankelijk van de conditie van het paard en de aard van de problemen. Het veranderen van de constitutie van het gehele paard kan zelfs langer dan een jaar duren bij ernstige gevallen, waarbij het paard al lang in disbalans is.