- Waarom weet ik niet van te voren wat er in de kruidenmix zit?
Elke mix wordt apart gemeten voor elk individu. Ook bij een nieuwe mix voor dat individu gaan we opnieuw meten. In onze ervaring verandert de behoefte continu, zeer zelden selecteren paarden dezelfde mix twee keer achter elkaar. Het meten kost ons het meeste tijd, dat gaan we pas doen na het binnenkomen van de bestelling. Daarom kunnen we niet van te voren zeggen wat jouw paard gaat kiezen. In de kruidenwiki kun je wel meer informatie vinden over welke kruiden wij in onze collectie hebben (gehad).
- Jullie hebben veel kruiden in de collectie, maar ik zie ook een aantal niet staan in de lijst, waarom is dat?
De kruiden collectie is over de jaren ontstaan. We voegen nu nog steeds vaak kruiden toe om te testen. Soms blijkt dan dat deze een goede toevoeging is en wordt hij er vaker door de paarden uit geselecteerd, maar we hebben ook kruiden die nooit gekozen worden. Deze worden op termijn dan weer uit de set gehaald. Een aantal van deze kruiden kun je nog wel terug vinden in de kruidenwiki.
- Hoe ziet de sticker eruit en hoe zit dat met de dosering?
De kruidenmix wordt zo optimaal mogelijk samengesteld, daarom hoef je er ook maar weinig van te geven per dag, vaak veel minder dan op andere websites wordt aangeraden. Voor een gemiddeld paard van 400 tot 700 kg houden we 600 gram kruiden voor 5 weken aan. Soms zitten daar nog toevoegingen bij, bijvoorbeeld de magnesiumoxide en spirulina poeder. Als deze in de mix zitten geef je meer gram per dag.
Hier vind je een voorbeeld van onze stickers. Onder het kopje samenstelling vind je ook nog kruiden zoals gember, curcuma en kaneel, welke we altijd voor een kortere termijn geven. Alles onder samenstelling is bij de mix inbegrepen. De producten onder het kopje advies zijn nuttige supplementen, deze moet je zelf nog aanschaffen. Een aantal producten verkopen wij ook los en kunnen we op aanvraag bij de kruidenmix leveren. Bij de opmerkingen lees je wat de kruidenmix doet.
- Waar kan ik de uitslag van de (kruiden)meting vinden?
Ga naar Mijn Paarden in je account en klik op Bekijken bij het paard waarvan je de gegevens wilt inzien. Hier vind je het knopje sticker. Alle stickers van de mixen die jouw paard in het verleden gehad heeft blijven hier beschikbaar. Onderaan de kruidenmixen vind je geüploade documenten, waar je ingevulde pijnprotocollen en voermetingen kunt downloaden.
- Ik heb een voermeting besteld, waar kan ik de uitslag vinden?
Als je de voermeting in combinatie met een kruidenmix besteld hebt komt de uitslag van de voermeting erbij te staan op de sticker. Als je een losse voermeting bestelt komt de uitslag in een PDF geüpload in je account, zie de afbeeldingen hierboven waar je de documenten kunt vinden.
- Wat betekent +/+, +/- en -/- bij een (voer)meting?
We gebruiken deze symbolen om aan te geven wat de uitslag is van de meting. Bij het werken met de biotensor komt er een positief/ja, neutraal of negatief/nee antwoord uit. +/+ betekent dus een positieve, goede match, +/- neutraal, dus niet goed of slecht en -/- een negatieve, slechte match. Doorgaan met voeren van voeders die -/- meten raden we nooit aan, +/- kan soms in kleinere hoeveelheden doorgegeven worden als dat bijvoorbeeld de standaard brok van stal is.
- Moet ik de hoeveelheid kruiden altijd in gram afwegen? Kan ik een standaard maatschepje gebruiken voor de kruiden? Waarom lijkt er de ene keer meer in de zak te zitten dan de andere keer?
Ja, je moet bij elke nieuwe zak opnieuw wegen. Kruiden kunnen erg verschillen in volume, een handje kliswortel of venkelzaad is veel zwaarder dan een handje braamblad of heemstblad. Omdat de samenstelling elke keer wisselt, wisselt het volume ook. Daarnaast zitten er nog wel eens wisselende hoeveelheden magnesiumoxide in de mix, waardoor je van de ene zak 23 gram per dag moet geven en van de andere zak 22 gram. Een slimme oplossing is het gebruiken van een bekertje welke je telkens opnieuw markeert, of een weeglepel.
- Mijn paard wil de kruiden niet eten, wat moet ik doen?
Dit kan meerdere redenen hebben: het paard is geen kruiden smaken gewend en moet even wennen of er zitten sterk smakende kruiden in de mix. Soms komt het voor dat een paard een kruid echt niet lust. De keuze van kruiden is gebaseerd op wat het paardenlichaam nodig heeft en niet zozeer op wat een paard lekker vindt. Heb je een kieskeurig paard? Geef dat duidelijk aan, dan checken we extra!
Start een nieuwe mix altijd rustig op, eerst een klein beetje. Eet het paard het voer netjes op maar laat hij/zij de kruiden er tussenuit vallen, dan kun je met een plantenspuit het voer wat vochtig maken zodat de kruiden eraan plakken. Bij sterk smakende kruiden kun je proberen ze met iets meer voer te geven zodat de smaak wat verdund wordt. Bij paarden die slobber of geweekte producten lekker vinden werkt dat ook vaak goed. Als het paard het echt niet wil hebben, dan kun je de kruiden tot een thee laten trekken en de thee door het voer mengen.
- Is één keer een kruidenmix geven genoeg?
Kruiden werken ondersteunend, ze doen er dus wat langer over voordat ze effect gaan hebben dan bijvoorbeeld bij medicatie. Daarbij verandert de behoefte van het paard continu, wanneer een paard in opbouwende training is zou hij in eerste instantie een mix voor het versterken van het lichaam kunnen selecteren en later een mix die juist ondersteunt in het herstel en de doorbloeding. Het effect is uiteindelijk hetzelfde, namelijk hij gaat beter bewegen en houdt de training langer vol, maar één mix heeft dan veel minder effect dan mixen die elkaar mooi opvolgen. We zien de mooiste resultaten met paarden die voor langere tijd kruiden krijgen.
- Moet ik na 5 weken meteen weer een nieuwe kruidenmix bestellen?
Wanneer jij een paard hebt met (chronische) pijn- en gewrichtsklachten, PPID of darmproblemen dan raden we aan om de mixen echt op elkaar te laten aansluiten, zodat het paard geen terugval krijgt in de tussentijd. Pijnstillende kruiden of kruiden die we voor PPID gebruiken moeten net als medicatie in de juiste concentratie in het bloed aanwezig blijven om hun werk te doen. Dan kun je het beste een week voor het opraken van de laatste mix opnieuw bestellen, zodat wij genoeg tijd hebben om de meting te doen en de mix bij jou te krijgen voordat je kruiden op zijn. Mocht je paard niet dat soort problematiek hebben, dan kunnen er best een paar dagen tussen zitten. Hou wel rekening met de levertijd!
- Moet ik het voer er altijd bij laten controleren? Hoe vaak moet dat?
Wij starten elk nieuw paard op met een gratis voermeting omdat we graag zo'n compleet mogelijk advies geven. Wanneer een paard op niet passend voer staat en wel kruiden krijgt zullen de kruiden nooit zo goed hun werk kunnen doen. Als de vertering niet optimaal is kan het paard de voedingsstoffen uit kruiden ook niet optimaal opnemen. Bij paarden die in de basis gezond zijn is een voermeting pas nodig wanneer er veranderingen zijn, bijvoorbeeld meer of minder training, ander ruwvoer of op de weide gaan. Bij paarden die meer problemen hebben of moeten afvallen of aankomen is het verstandig om na 10-15 weken de voeding weer te laten controleren en zo nodig aan te passen. Ook ruwvoer kunnen we meenemen in de voermeting.
- Ik moet het voer gaan veranderen, hoe kan ik dat het beste aanpakken?
Het beste is om het langzaam om te wisselen, wij raden hiervoor meestal een termijn van twee weken aan. Is jouw paard gevoelig op nieuwe voeding, dan kun je er nog langer over doen. Geef bijvoorbeeld 4 dagen een kwart van de nieuwe voeding erbij en een kwart van het oude minder, daarna 5 dagen half/half en daarna 5 dagen driekwart nieuw en een kwart oud. Is je zak oude voer eerder op? Dan volg je alleen het opbouwschema van het nieuwe voer en geef je een paar dagen iets minder voer totaal. Op- en afbouwen is met name belangrijk bij grote hoeveelheden of het afbouwen van zeer graanrijke voeding. Bij het wisselen van de ene naar de andere balancer hoeft dat niet.
- Zijn kruiden bedoeld voor elke dag of alleen bij problemen?
Het mooie van kruiden is dat deze onder voeding vallen en niet onder enkelvoudige voedingsmiddelen of supplementen. Ze ondersteunen het lichaam met de juiste voedingsstoffen en hebben niet zo'n sterke werking als een geïsoleerd stofje. Ze zijn ook rijk aan vezels, vitaminen en mineralen. Dat maakt ze een heel nuttig onderdeel van het rantsoen. Door paarden kruiden te laten eten geven we ze een stukje van hun natuurlijke voeding terug, als ze opgroeien met kruiden en veel verschillende planten zijn ze namelijk constant bezig met selecteren! Door evenwichtige voeding blijft het paard gezonder en kun je veel voorkomende problemen juist voorkomen. Kruiden kun je uiteraard ook inzetten bij problemen om het paard weer op weg te helpen naar gezondheid, maar dat betekent dat het daarvoor dus niet optimaal was voor het paard, en dat is eigenlijk heel zonde.
- Welke reacties kun je bij het paard zien na het starten met een nieuwe kruidenmix?
Bij het oplossen van (langdurige) problemen kan het paard best flink reageren op een kruidenmix. Niet omdat kruiden zo sterk werken (met enkele uitzonderingen), maar omdat de gezondheid van het paard al op een smal lijntje balanceert. Dingen die we regelmatig tegenkomen zijn bultjes op de huid, sloom of moe zijn, veel rust opzoeken, wisselende mest of tijdelijk minder soepel bewegen door afvoer van afvalstoffen. Dit zijn natuurlijke reacties die het lichaam moet doormaken om te kunnen opruimen en een betere balans te vinden. Tenzij de reactie echt heftig is adviseren we dus niet om te stoppen met de kruiden, misschien enkel om de dosering wat naar beneden te schroeven. We waarderen het altijd om even op de hoogte gesteld te worden van soortgelijke reacties, dit kunnen we dan ook meteen in het dossier van jouw paard opnemen.