Diatom

Diatom

Diatomeeënaarde (gezuiverd/food graded) en Diatom (ongezuiverd/feed graded)


Wat is diatomeeënaarde?
Diatomeeënaarde is een niet giftige substantie die is gemaakt van geplette en vermalen fossielen van diatomeeën. Diatomeeën ook wel kiezelwieren genoemd zijn een klasse van eencellige wieren met een extern skelet van kiezel. Het skelet bestaat uit twee deksels van over elkaar sluitende schaaltjes van kiezelzuur, zij komen in zoet-, brak-, en zoutwater voor.  De kiezelschaaltjes blijven na het afsterven van de cellen in het sediment bewaart. Er zijn ongeveer 10.000 verschillende soorten diatomeeën, de grootte varieert van 10 tot 100 micrometer. Diatomeeënaarde is 100% natuurlijk en ontgonnen van de bodem van rivieren, meren en zeeën. Het wordt ook wel: kiezelaarde, kiezelgur, silicium, siliciumdioxide, silicea, E551 en opgelost in water: kiezelzuur genoemd.

Het verschil tussen de twee:
De gezuiverde diatomeeënaarde heeft een witte kleur gekregen. Deze kan zowel binnen als buitenshuis, in de tuin en dierenverblijven gebruikt worden voor het bestrijden van insecten, vlooien, luizen, mieren, wormen etc. 
De ongezuiverde diatomeeënaarde (Diatom) is crème van kleur. Deze is geschikt om door het eten van de dieren te doen (E551c) en tegen het bestrijden van ongedierte. De Diatom meet bij de paarden steeds het beste, vandaar dat wij alleen de Diatom verkopen. De werking kun je met elkaar vergelijken, alleen zit er meer calciumcarbonaat in de Diatom.

Unieke eigenschappen van diatomeeënaarde:
-Hoge poreusheid: tot 85% van het volume van diatomeeënaarde is gemaakt van uiterst kleine onderling verbonden gaten en groeven.
-Hoge absorptie: de ongezuiverde diatomeeënaarde kan tot 1X zijn eigen gewicht in vocht opnemen. De gezuiverde diatomeeënaarde kan tot 2x zijn eigen gewicht in vocht opnemen.
-Groot oppervlakte: diatomeeënaarde deeltjes hebben een zeer onregelmatige vorm, vaak voorkomende doornige structuur en kuilachtige plekken. diatomeeënaarde deeltjes hebben gemiddeld een doorsnede van 5 tot 20 micrometer, maar hebben een oppervlakte die vele malen groter is dan van mineralen van dezelfde grootte.

Chemische analyse:

bestandsdeel

Diatom (feed graded) (meer info niet opgegeven door de fabrikant)

Gezuiverde diatomeeënaarde (food graded)

SiO2

70,3%

94,2%

Co3CA

27,7%

 

Al2O3

1,11%

2,5%

Fe2O3

 

0,9%

CaO

 

0,5%

K2O

 

0,4%

So3

 

0,4%

MgO

0,42%

0,3%

P2O5

 

0,3%

TiO2

 

0,2%

Na2O

 

0,2%

Mn2O3

 

0,1%

De gezuiverde diatomeeënaarde (food graded):
De gezuiverde diatomeeënaarde is een acaricide (pesticide van een fytofarmaceutisch preparaat) en een insecticide voor (professionele) gebruikers om de schade van vooral bloedluis (rode mijt), maar ook van ander zoals mieren, vlooien, mijten en teken te beperken. De gezuiverde diatomeeënaarde is door de EU opgenomen in artikel 95 (lijst met biocide werkzame bestanddelen). Omdat diatomeeënaarde een natuurlijk product is kunnen de insecten er niet immuun voor worden. Diatomeeënaarde werkt slechter op insecteneitjes en poppen, het komt moeilijk door de harde schaal van insecten in dit levensstadium heen. Diatomeeënaarde heeft veel  effect op de larven en volwassen insecten omdat die een zachtere huid/schaal hebben.

Gebruik
Algemeen voor binnen en buiten: Strooi een dunne laag daar waar het ongedierte zit, onder gasfornuizen, gootstenen, raam, deuropeningen, tuinpad, aarde etc. Herhaal indien nodig.
Vlooien: Bestrooi de honden en katten kleden/dekens grondig. Diatomeeënaarde is ook zeer effectief indien het in de vacht van hond of kat wordt gewreven. Herhaal het na 3 dagen.
Luizen/mijten: Strooi de diatomeeënaarde op de plekken waar de luizen/mijten op het dier zitten en wrijf het tussen de veren en de vacht in. Strooi het ook op het bodemstrooisel en in legnesten, of manden. Bij vogels kan de diatomeeënaarde vermengd worden met het badwater. Tijdens het badderen komt de diatomeeënaarde tussen de veren.
Vliegen: Vliegen houden niet van een omgeving waar diatomeeënaarde ligt of van dieren waar het op zit.  
Slakken: De diatomeeënaarde kan ook gebruikt worden om (naakt)slakken te weren. Strooi het hiervoor tussen de planten. Als de diatomeeënaarde nat wordt, verminderd de werking. Eenmaal opgedroogd herstelt de werking weer.
Mieren: Strooi diatomeeënaarde bij de ingang van het mierennest. Als de mieren terug gaan hun nest in, dan nemen ze het aan hun poten mee en verspreiden het zo door het gehele nest heen.

Anti-ongediertemiddel bij dierenverblijven
Strooi de diatomeeënaarde op plekken waar het ongedierte veel voorkomt, bijv. in legnesten, kieren en naden bij zitstokken, meng het door het bodemstrooisel. Is de wand ruw, dan kan het diatomeeënaarde met een kwast op de muur worden gepoederd. Aanbevolen hoeveelheid is ongeveer 20 - 25 gram per m2.
De diatomeeënaarde kan ook gemixt worden met water en kan dan gespoten worden in de kieren en naden van de dierenverblijven.  Aanbevolen mengverhouding is 10 -15%. Afhankelijk van de te gebruiken spuit en de uitbraak van het ongedierte kan er meer of minder diatomeeënaarde vermengd worden met het water. Na het verdampen van het water blijft de diatomeeënaarde achter op de gespoten plekken en doet zijn werk. De diatomeeënaarde is werkzaam zolang het in het hok aanwezig is.

De ongezuiverde diatomeeënaarde (Diatom/feed graded)

Voedingstoevoeging als anti-ongediertemiddel
De diatomeeënaarde wordt als voedseltoevoeging gebruikt bij: koeien, kalveren, paarden schapen, geiten, varkens, konijnen, kippen, kalkoenen, eenden, honden, katten, duiven en andere huisdieren.
De diatomeeënaarde wordt al decennia gebruikt als ontwormer in het spijsverteringskanaal van dieren. Voor een optimaal resultaat moet de diatomeeënaarde lang genoeg verstrekt worden, zodat alle net gelegde eitjes zijn uitgekomen, de diatomeeënaarde komt nl. niet door de harde eischaal van de wormen heen. Het advies is om minimaal 60 dagen diatomeeënaarde te verstrekken in de algemene dosis van 2% van het droge voer gewicht wat het dier eet. De diatomeeënaarde bestrijdt de insecten en parasieten, doordat het door het harde harnas van de insecten en parasieten heen dringt. Er ontstaan dan gaten in het harnas van het insect waardoor ze uitdrogen. De larven worden op dezelfde wijze bestreden.

Aanbevolen hoeveelheden per diersoort:
• Paarden: 2% van het totale gewicht van het dagelijkse portie voer. (10-30. per dag) Advies pony 5-8 gr, paard 10-15 gr, kuur duurt ongeveer 2 maanden onderhoudsdosis bij lange gebruik 5gr p.d.
• Honden: 1 eetlepel in het dagelijkse voer voor honden zwaarder dan 25 kg. Kleine honden: 1 theelepel (jonge honden vanaf 6 maanden van middel grote rassen of groter). Voor kleinere jonge honden 1/2 theelepel.
• Katten: 1 theelepel in het dagelijkse voer.
• Konijnen: Voor de kleine en midden rassen; ¼ theelepel in het dagelijks voer. Voor de grote rassen ½ theelepel.
• Cavia’s: ¼ theelepel in het dagelijks voer.
LET OP! Geef geen Diatom aan kleine drachtige dieren zoals katten, cavia’s, hamsters, etc.

Toedienen als mineralensupplement
De ongezuiverde diatomeeënaarde bevat een breed assortiment aan natuurlijke mineralen zoals: Calcium, magnesium, ijzer, fosfaten, natrium, titanium, kalium, silicium, aluminium enz.
De diatomeeënaarde bestaat uit 150 miljoen jaar oude eencellige schelpdiertjes met een skelet van bijna 100 % silicium. Binnen de natuurgeneeskunde ziet men silicium, als een versterker van het al gehele gestel, dus onmisbaar om behandeling tot een succes te maken. Hoge concentraties silicium zijn in het lichaam te vinden in het bindweefsel en de daarvan afgeleide weefsels zoals bot, kraakbeen, pezen, huid, haar, hoeven, bloed en lymfevaten, lever, nieren en longen. Silicium ondersteunt daarbij de versteviging van het bindweefsel door zijn vermogen water te binden. Paarden met diarree of water na de mest hebben ook veel profijt van de Diatom is gebleken.
Een positieve waterbalans garandeert dat voldoende voedingsstoffen worden opgenomen en helpt bindweefsel en bloedvaten om hun elasticiteit te bewaren. Doordat er in het ruwvoer van tegenwoordig minder mineralen zitten is de diatomeeënaarde een goede aanvulling in het voedsel.

Beschermende maatregelen
Draag tijdens het gebruik als bestrijdingsmiddel handschoenen, bril en een stofmasker.

Maatregelen
- Bij inademing; verplaatst de betreffende persoon naar frisse lucht. Indien er irritatie ontstaat, raadpleeg een arts.
- Contact met de huid; was uw handen met water en zeep. Indien er irritatie ontstaat, raadpleeg een ats.
- Contact met de ogen; grondig spoelen met veel water, ook onder de oogleden. Indien de oogirritatie aanhoud, raadpleeg een arts.
- Inslikken; geen behandeling nodig.

Bronnen: De Baroen en verschillende openbare internetpublicaties.